Sinead O’Connor preminula je juče, u 56. godini života. Čuvena pevačica, koja je najveću muzičku slavu doživela kasnih 80-ih i ranih 90-ih, imala je buran život i bila je predmet mnogih kontroverzi. Međutim, nikada nije prestala da radi, izdavši 10 albuma tokom svoje karijere.


Sinead je rođena u Dablinu 1966. U tinejdžerskim godinama upala je u nevolje zbog krađe u radnji i kao rezultat toga provela je neko vreme u centru koje su vodile katoličke časne sestre — mestu koje je, pomalo iznenađujuće, negovalo njen muzički talenat. O'Connor je 1987. objavila debitantski album "The Lion and Cobra", a kao odgovor tadašnjem direktoru diskografske kuće koji joj je rekao da se oblači ženstvenije, obrijala je glavu —izgled koji će postati jedna od njenih prepoznatljivih karakteristika. Te godine je zaradila nominaciju za Gremi za najbolji ženski rok vokal.

Njen drugi album sadržao je singl „Nothing Compares 2 U” (pisao ga je Prince) i izašao je 1990. U tu pesmu zaljubio se ceo svet, a Sinead je najavljena kao „mlada irska zvezda obrijane glave, pune pank energije i nevinosti u svojim krupnim očima."

Godine 1992. Sinead je pocepala sliku pape Jovana Pavla II u emisiji Saturday Night Live kao deo protesta protiv zlostavljanja dece u Katoličkoj crkvi. Usledio je kontra-odgovor britanske štampe koja se prema njoj ponašala posebno okrutno.


Tokom tri decenije koje su usledile, nastavila je da izdaje muziku, sarađujući sa mnogo različitih umetnika u različitim trenucima. Album "Collaborations" iz 2005. uključivao je umetnike kao što su Massive Attack, Peter Gabriel, U2 i Moby. 2022. planirala je da održi turneju, ali kada je njen sin Shane preminuo u januaru iste godine, pevačica je otkazala turneju. Sinead se i sama borila sa problemima mentalnog zdravlja.