Prvi ponedeljak u maju. Konačno je došao i taj trenutak. Ovo je datum koji svi zaljubljenici u modu religozno obeležavaju u svojim kalendarima, jer se tada odražava najveći svetski modni događaj, Met Gala. Ono što je dodela Oscara za filmsku industriju, Super Bowl za američki fudbal, to je Met Gala za modnu industriju.

Dress code je glasio: The Garden of Time (bašta vremena), što se odnosilo na temu nove izložbe Metropolitan muzeja u Njujuorku (biće otvorena od 10. maja) pod nazivom Usnule lepotice: Buđenje mode. Stavljajući u fokus modu tako krhku da više ne može da se nosi i koristeći prirodu kao ujedinjujuću vizuelnu metaforu, izložba će istraživati ciklične teme ponovnog rođenja i obnove, udahnjujući novi život ovim pričama kroz kreativne i zanimljive aktivacije osmišljene da prenesu mirise, zvukove, teksture i pokrete odevnih predmeta koji više ne mogu biti nošeni na ljudskom telu.

Očekivali smo mnogo interpretacija putem cvetnih motiva, kao i referenci na prirodu, a dobili smo, pa, samo delimičan odgovor od onoga što se možda-moglo-videti-i-nositi.Bad Bunny, Jennifer Lopez, Zendaya i Chris Hemsworth bili su ko-voditelji večeri, te su među prvima pristigli na zeleni (setite se teme) tepih, kao i neizostavna Anna Wintour. Već ovde se moramo zaustaviti i pomenuti da je Anna nosila custom made kreaciju (jer kako drugačije?) sa potpisom kuće Loewe, odnosno dizajnera Jonathana Andersona. Kako bi mnogobrojni komentari na Internetu rekli - memeovi se pišu sami, jer je Annin look ironično bio sve ono što Miranda Priestly u filmu "Đavo nosi Pradu" podrugljivo ocenjuje ikoničnom replikom Florals for spring? Groundbreaking.

profimedia-0870730235.jpg
DPRF / StarMax / Profimedia 

profimedia-0870716664.jpg
David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ukoliko ste bili te sreće da ste bili pozvani na Met Galu 2024 (ili ste imali između 70 000 - 80 000 dolara da svoje mesto gosta i kupite), mogli ste uživo da svedočite nekim zaista senzacionalnim, pretežno arhivskim komadima velikih modnih kuća, koje su aktuelne zvezde iznele na sasvim zadovoljavajući način. 

Ovde najpre govorimo o Kendall Jenner, Lani del Rey, te nezaobilaznoj Zendayi, čije su raskošne kreacije ostavile jak utisak na svakog estetu. Glumica čiji modni stil zahvaljujući veoma uspešnoj saradnji sa stilistom Law Roachom postaje kategorija za sebe, ponela je ne jedno, već dva zapanjujuća izdanja koja će nam se još dugo zadržati u pamćenju. Zvezda Euphorie i Challengersa pristigla je među prvima u eklektičnoj Maison Margiela toaleti, a look je neodoljiva referenca Johna Galliana na njegov sopstveni dizajn za Dior. Za svoj drugi izgled večeri, Zendaya je nosila Givenchy haute couture haljinu sa buketom cveća kao ukras na glavi.

profimedia-0870788603.jpg
Stephen Lovekin/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Indie pevačica Lana del Rey podigla je čitavo veče na naredni nivo kada je u društvu kreativnog direktora Seána McGirra, ukrala spotlight Kim Kardashian, pojaviviši se u custom Alexander McQueen dizajnu, a nikada-do-sada-nošenu fabuloznu haljinu britanskog genija mode McQueena (za Givenchy) iznela je manekenka i model Kendall Jenner.

profimedia-0870833840.jpg
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

profimedia-0870832271.jpg
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

I kao što već primećujete da se neka fashion imena ponavljaju (John Galliano je apsolutni pobednik večeri u tom smislu), mnoge druge slavne kuće nisu bile tako čest izbor A-listera kao proteklih godina (Versace, u tebe gledamo). Rosalia je bila predstavnica velikog Diora u minimalističnoj crnoj haljini sa upečatljivim velom preko lica, a Penelope Cruz, ambasadorka Chanela prošetala je u voluminoznoj i romantičnoj čipkanoj toaleti.

Od realističnih 3D cvetnih ukrasa do spektakularnih boja – u galeriji donosimo još upečatljivih modnih izdanja koje su ostavile svoj pečat na Met Gali 2024. 

Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia, David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia Pogledajte najlepše kreacije!