POTEZ PRINCEZE DIANE NA VENČANJU KOJI JE IZAZVAO KONTROVERZE: Jedna izostavljena reč promenila je čitavu tradiciju

Prema članku Njujork Tajmsa iz 1981. godine princeza Diana Odbila je na svom kraljevskom venčanju da izgovori reč koja je bila obavezna vekovima unazad, a nakon nje tu reč nije izgovorila ni Kate Middleton, kao ni Meghan Markle.

Zak Hussein / INSTAR Images / Profimedia

Peta sezona serije The Crown bavi se kraljevskom porodicom od sredine 90-ih do ranih 2000-ih. Događaji iz ovog perioda su prvobitno planirani kao jedna sezona (četvrta sezona je trebalo da bude poslednja), ali su producenti odlučili da otkriju više detalja iz života princeze Diane i kralja Charlesa III. Od tog trenutka svi detalji iz privatnog života kraljice srca ponovo su aktualizovani, a mediji podsećaju na njen potez tokom venčanja koji je promenio tradiciju čitave kraljevske porodice.

Naime, kada se udavala za princa Charlesa 1981. godine u katedrali Sv. Pavla u Londonu, ona je odlučila da ne izgovori jednu reč koja podrazumeva da se povinuje muževljevim željama i da će ga slušati.

Naime, od 1662. godine važila su pravila iz anglikanske "Knjige zajedničkih molitava" odnosno zaveta koji ističe da će žene voleti, negovati i slušati svoje partnere do smrti.

Prema članku Njujork Tajmsa iz 1981. godine princeza Diana je prva osoba u britanskoj kraljevskoj porodici koja nije izgovorila reč "obey" tokom ceremonije venčanja, što znači da nije želela da se povinuje. Tradicionalisti su bili zgroženi njenim potezom i digle su se velike rasprave, ali Diana je već tada želela da se odupre sistemu koji stavlja žene u inferiorniji položaj, kao i da javno pošalje poruku kako njen suprug nije dominantan u vezi.

STR / AFP / Profimedia 

Iako je ovakvo kršenje kraljevskih tradicija izazvalo kontroverze na dvoru, ali i u britanskim medijima, s vremenom je rođeno novo pravilo. Sledeći njen primer, ova reč se nije našla ni u zavetima Kate Middleton tokom venčanja za princa Williama, ali ni Meghan Markle sa princom Harryjem.