Ako radite sa prilično minimalnom kvadraturom u svom domu ili stanu, ili samo želite da izvučete maksimum iz prostora koji imate, postoji nekoliko važnih saveta za stilizovanje, trikova i ideja koje biste možda želeli da saznate dok birate nameštaj i druge detalje za kuću.

Rad u okviru malog prostora može biti težak – posebno ako po prirodi niste dizajner enterijera – i postoji mnogo stvari koje treba razmotriti pre nego što krenete u kupovinu nameštaja.

Kako želite da se osećate u vašem prostoru? Kako želite da izgleda? I što je možda najvažnije, kako planirate da ga koristite?

Isti prostor može biti dizajniran potpuno drugačije u zavisnosti od toga kakvi su vaši odgovori na ova pitanja.

U nastavku smo saželi neke od naših najboljih saveta, trikova i ideja za stilizovanje malih prostora tako da možete izvući maksimum iz vašeg doma.

1. Manje je više

Ako želite da vaš prostor izgleda prostran i čist, onda ne postoji lakši način od jednostavnog održavanja doma urednim i minimalistički opremljenim. Odlučite se da sakrijete nered u fiokama ili skladištu van vidokruga. Vizuelno, vaš prostor će izgledati i delovati prostranije, uz dodatnu prednost koju donosi uredan dom.

2. Razmišljajte vertikalno

Ako se mučite da uklopite stvari u prostoriju, ne zaboravite da se zidni prostor može efikasno iskoristiti za skladištenje – i često može dodati element dubine dizajnu vašeg prostora. Svesni smo da bušenje police u zid nije baš pogodno za iznajmljivače stanova, ali neke lepljive kuke i druge opcije za skladištenje često mogu učiniti vašu kuhinju ili kupatilo mnogo funkcionalnijim i manje natrpanim prostorom.

3. Unesite svetlost

Sobe tamnih boja se osećaju manje i intimnije, što je verovatno atmosfera koju želite da izbegnete u svom ionako malom prostoru. Ako želite da proširite vaš dom, neka vaši zidovi i plafoni budu svetlih i neutralnih boja gde god je to moguće.

4. Prilagodite ili nabavite nameštaj po meri

Ako imate vremena i novca, ne postoji ništa posebnije od prilagođavanja ili nabavke nameštaja napravljenog po meri vašeg prostora. To je najbolji način da maksimalno iskoristite prostor, funkcionalnost i stil vašeg prostora – bilo da pravite klupu za sedenje ispod prozora ili prilagođenu policu za knjige.

5. Koristite fleksibilan nameštaj

Pronalaženje nameštaja koji se može pomerati i prilagođavati vašem životnom stilu može biti ključno u tome da vaš prostor bude funkcionalan. Popularni trpezarijski sto na razvlačenje je odličan način da vaš prostor bude minimalistički tokom nedelje, a da i dalje možete da ugostite nekoliko prijatelja tokom vikenda na večeri. Ne gledate mnogo TV? Zašto se ne odlučite za projektor ili skriveni TV koji možete izvući tokom tih jednokratnih filmskih večeri?

6. Ne plašite se boja

Iako vas nećemo sprečiti da svaki zid ofarbate u drugu boju, naš predlog je da ne idete toliko daleko već da dodate neki zabavni nameštaj ili dekoraciju u smelijim bojama ili šarama kako biste poboljšali prostor i dali mu karakter i toplinu.

7. Ne gubite prostor

Možda zvuči jednostavno, ali važno je zapamtiti da se čak i oni nekonvencionalni prostori koji se obično ne koriste u većem domu mogu preurediti i iskoristiti. Prostor ispod stepenica može biti riznica za skladištenje što će automatski učiniti vaš prostor manje natrpanim, a više funkcionalnim.