Ako je vaša dnevna soba skromnih dimenzija, poslužite se jednostavnim trikovima krečenja zidova pri uređenju ove prostorije i primetićete kako isti prostor može da deluje prostranije.

Svetle boje

Klasična, ali uvek efektna bela boja je provereno rešenje za male prostorije. Najčešće se zidovi farbaju u belu ili bež, međutim, čak i ako je zid akcentovan, ukoliko odaberite svetlu nijansu za nameštaj i tepih, soba će opet delovati svežije, otvorenije i svetlije. 

taitopia-render-FrPNAIi50GA-unsplash.jpg
Unsplash/Taitopia Render 

Istaknut zid

Devedesetih godina i početkom 2000-ih, mogli ste da vidite belu sobu gde je samo jedan zid ofarban narandžasto ili tirkizno. To bi se smatralo starom školom istaknutog zida - jednostavno ali previše puta korišćeno stilsko rešenje, od koga su dizajneri na kraju pobegli zbog prevelike upadljivosti i popularnosti.

Danas je istaknuti zid, ili feature wall, na malo drugačiji način, ponovo u trendu. Sa mnogo maštovitijim izborom boja, završnih obrada i obrazaca, moderni istaknuti zid dobija novo mesto u prostoru i savršeno se uklapa u urbani dizajn.

Zavisno od završne obrade ili boje koju koristite, istaknuti zid može vizuelno da poveća malu sobu. Na primer, farbanje jednog zida u tamniju boju iznenađujuće dodaje dubinu i malo drame udobnom prostoru. Hladne boje, za razliku od toplih boja, imaju sposobnost da apsorbuju više svetlosti nego što reflektuju.

spacejoy-KSfe2Z4REEM-unsplash.jpg
Unsplash/Spacejoy 

Budite umereni, jer istaknuti zid treba da bude jedan. Nikako nemojte naglašavati više od jednog zida u sobi, ili više od par u celoj kući.

Pruge

U modi je dobro poznato da pravilno postavljene pruge na odeći vizuelno izdužuju i stanjuju figuru. Isto pravilo može da se primeni i u dekoraciji enterijera – vertikalne pruge optički će izdužiti prostoriju.

Naše oči prate pruge, u ovom slučaju vertikalne, čineći da gledamo odozgo nadole i tako vizuelno povisuju plafon.