Kada ste mladi, izgled vam je veoma važan. Od stresa zbog bubuljica, do opsednutosti smanjenjem pora, u dvadesetim godinama analiziramo detalje na sebi više nego ikada pre (i kasnije). To i ne čudi ako uzmemo u obzir da je prvi utisak koji ostavljamo na ljude, najčešće i najupečatljiviji. Ali ne zaboravite - vi niste vaš fizički izgled, već mnogo više od toga.  

Ipak, izazov pred kojim može da nam se učini da smo nemoćni jeste prerano sedenje kose. Iako je trend sede kose aktuelniji nego ikada i to u dobu od 7 do 77 godina, sedenje van naše volje čini se vrlo frustrirajućim, naročito kada ne možemo da utičemo njega.

Šta se zapravo dešava? Pigment melanin, koji sadrže folikuli dlake, vremenom počinje da bledi. Ali zašto se to nekim dešava u mladosti? Stručnjaci sa Columbia Asia Hospital Whitefield kažu: ''Otkrivanje osnovnog uzroka zašto je osoba seda, u kom uzrastu je seda i šta joj nedostaje, vrlo je važno, posebno na početku ove pojave".

Ovih 7 faktora doprinosi preranom sedenju kose

1. Genetika

Baš kao i vaša visina, boja očiju i sve ostalo nad čim nemate kontrolu, vaš genetski sastav igra ogromnu ulogu u određivanju da li ćete imati sedu kosu u mladosti. Dr Tipirneni kaže: ''Dakle, moramo da razumemo da ako su vaši roditelji ili baka i deda imali prerano sede vlasi, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati u mlađoj dobi. I to će čak biti brže nego što su oni dobili svoju zato što je genetika programirana da napreduje u sledećoj generaciji".

2. Nedostaci u ishrani

Prema dr Tipirneniju, ''Drugi razlog su nedostaci u ishrani  — ako imate nedostatak vitamina B12, nedostatak vitamina D ili nedostatak bakra, morate da istražite koji vitamin ili mineral fali telu, i onda postupajte u skladu sa tim. "Međutim, vitamin B12 je najveći krivac kada je u pitanju sedenje kose u mladosti, jer je povezan sa stanjem koje se zove perniciozna anemija.

Kod perniciozne anemije, vaše telo nije u stanju da apsorbuje adekvatnu količinu vitamina - stoga slabi ćelije kose i proizvodnja melanina. Međutim, nisu ovo loše vesti. Iako se može činiti da nema predaha, doktorka je optimista i kaže: ''Postoje istraživanja i dokazi koji govore da nakon dodavanja ovih vitamina ishrani može doći do ponovne pigmentacije kose''.

3. Stres

Ako ste već neko pod hroničnim stresom, velike su šanse da prerano počnete da sedite. Bilo da se radi o kućnom životu prepunom anksioznosti ili ste prezaposleni i umorni, nažalost, to će se odraziti na vašu kosu, uzrokujući da pramenovi posede mnogo brže nego inače. Studije su otkrile veze između stresa i iscrpljivanja matičnih ćelija u folikulima dlake; jednostavnije rečeno, ako ste stalno uznemireni, veća je verovatnoća da ćete dobiti sedu kosu u mladosti. Zato stavite sebe na prvo mesto i napuštajte odnose, poslove, ljude koji utiču loše na vašu psihu.

KAKO PREKRITI IZRASTAK NA SEDOJ KOSI: Poznati frizer otkriva trik za urednu i voluminoznu frizuru
Pexels/Cottonbro 

4. Hormonski disbalans

Ako živite u iluziji o tome kako bolest štitne žlezde možete da dobijete samo kada ste stariji, onda nam je žao što moramo da vas razočaramo i kažemo vam da možete da je dobijete u bilo kom uzrastu. Takođe, malo poznata činjenica: hormonski disbalans, posebno uzrokovan poremećajem štitne žlezde, može biti vodeći uzrok preranog sedenja, a dr Tipirneni se slaže: ''Ako postoji poremećaj štitne žlezde, to bi takođe moglo da pogorša sedenje kose'', objašnjava ona dodajući da ''ako se hormonska ravnoteža koriguje, to može dovesti do ponovne pigmentacije kose''.

5. Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su strašne iz mnogo razloga, a nažalost, imuni sistem tela koji napada sopstvene ćelije takođe ne pomaže - u stvari, može izazvati sedu kosu u mladosti, jer se isto ponaša i prema ćelijama kose. Ovo je posebno rasprostranjeno u slučaju alopecije i vitiliga, gde oboleli gube pigment u kosi veoma mladi, a ponekad i kosu.

6. Pušenje

Pored svih ozbiljnih, negativnih efekata pušenja u rasponu od kardiovaskularnih problema do raka, pušenje je takođe povezano sa preranim sedenjem kose. To je zato što pušenje skuplja krvne sudove i smanjuje dotok krvi u folikul dlake, čime se smanjuje pigment u kosi. Osim toga, svi loši sastojci u cigaretama mogu oštetiti vašu kosu, pa tako prerano uzrokovati i sedu kosu.

Kako usporiti sedenje kose
Shutterstock 

Kako sprečiti prerano sedenje kose

Jedini način da se pravilno leči problem je da se dijagnostifikuje što je pre moguće. Pri tom, ne kažemo da treba da paničite čim primetite jedan beli pramen na glavi jer vam par njihvam neće nauditi. Međutim, ako odjednom primetite neuobičajenu količinu sede kose na glavi, možda je vreme za posetu lekaru.

Zatim sledi ispravljanje hormonskih nedostataka gde je vitamin B ključan.

Takođe, hranite se zdravo, a takođe imajte i redovan ciklus spavanja. Uverite se da je vaš nivo stresa nizak i redovno proveravajte svoju štitnu žlezdu.

Vodite računa o svojoj kosi - nemojte koristiti jake šampone, hemijske tretmane i salonske procedure. Izbegavanje svega toga će uveliko odložiti sedenje kosu.