Dok smo se nekada trudili da prekrijemo bilo koju vrstu srebrne, bele ili sede kose, danas sve veći broj žena, ali i muškaraca, se odlučuje da nosi boju kose koju im je priroda namenila.

Bilo da je u pitanju Sarah Jessica Parker dok snima novi reboot "Sex and the City" ili Sarah Harris iz britanskog Vogue-a, seda kosa nikada nije izgledala primamljivije.

Bez daljeg odlaganja, upoznajte žene koje su istupile sa svojim sedim kosama i ponosno uživaju u samouverenosti koje su izgradile. Evo šta kažu!

Sarah Harris

"Da imam sedu kosu nikada nije bila svesna odluka ili zamišljeno smelo stilsko izdanje za mene, već se sve desilo postepeno.U stvari, nisam shvatala koliko sam sve više postajala seda dok drugi ljudi nisu počeli da komentarišu.
Sviđa mi se buntovnost sive kose. Sviđa mi se što je nekonformistička i to što većina žena poseže da prekrije svoje sede drugom bojom. Volim što sve više žena poseže za prirodnom sedom kosom. Dobijam toliko poruka od žena koje kažu da ih je moja kosa inspirisala da postanu sede i uvek mi je to neverovatno.”

Grece Ghanem

„Moja seda kosa je došla u kasnim dvadesetim i, nakon nekog vremena, odlučila sam da je prigrlim.
Moja seda kosa mi daje jedinstven identitet i pomaže mi da prihvatim da sam u novoj fazi života. To me čini jedinstvenom. Naučila sam da seda kosa ne definiše tvoje godine; možete postati ili izabrati da posedite u bilo kom uzrastu. Lepa si u svakoj fazi svog života, samo to treba da prihvatiš. Sa svojim srebrnim pramenovima, osećam se smelo, samopouzdano i iskreno srećno.”

Caroline Labouchere

„Sećam se pritiska koji sam osećala kada sam ugledala svoje prve sede na suncu. Posle dosta sati provedenih u salonu i prekrivanja sedi, krajem 2014. odlučila sam da pustim sedu kosu da živi.
U to vreme nastupila je i menopauza. Nisam bila ni srećna ni tužna, seda kosa mi više nije bila važna.

Ali onda se nešto dogodilo. Novoj britanskoj marki pića bio je potreban neko ko „ima godine“. Moja ćerka je radila za njih i rekla im je da sam ja kandidat za taj posao, pa sam dobila poziv za kampanju koja bi bila u Vogue-u. Tada to nisam doživljavala kao početak nečeg većeg, ali je bilo uzbudljivo – delovalo je kao dečija bajka, 50 godina kasnije.

Sivo je sada moj identitet. Moja kosa nikada nije bila ovoliko dugačka i sa zadovoljstvom ignorišem sugestije da bi trebalo da se ošišate kako starite. Budućnost je srebrna.”

Annika Von Holdt

„Osećam da izazivam stereotip sedokose žene. Moja kosa nije samo seda, već je i trenutno do struka i postala je moj zaštitni znak. Mislim da to čini da izgledam mlađe, a time sam inspirisala i osnažila mnoge žene širom sveta da prihvate svoju prirodnu sedu kosu – zbog toga se osećam dobro.
Super je oslobađajuće što ne morate stalno da brinete o boji kose - ja to vidim kao pravu slobodu."

Teruko Burrell

„Moja srebrna kosa je dobrodošlica u graciozno starenje – to sam ja i imam 62 godine. Kada se žena jednom oslobodi bočice farbe, velike su šanse da se više neće vratiti. Pošto sede okružuju zrelo lice, one služe kao prirodni reflektor, dodajući pramenove na najlaskaviji način. Nekoliko žena mi je prišlo govoreći: „Volela bih da sam dovoljno hrabra da pustim sede.“ Ja im odgovaram: „Jesi!“ Volim slobodu da ne moram da brinem o svom izrastku.“

Linda Rodin

„To što nosim prirodno sedu kosu nikada nije bio problem za mene. Nikada nisam mislila da je to kul stvar, ali sada je prilično zabavan trend među mlađim devojkama.
Ono bez čega ne mogu, jeste crveni ili ruž u boji fuzije, bez kog izgledam mrtvo. Ne izgledam dobro bez njega - nisam imala lifting lica ili bilo šta drugo, tako da mi je apsolutno potreban crveni ruž sa mojom srebrnom kosom.”

Lyn Slater

Veoma je slobodno prihvatiti prirodni proces starenja i raditi na njemu, a ne protiv njega.
Otkrila sam da sada mogu da nosim širi spektar boja na usnama i počela sam da nosim crveni ruž.
Mnogim ženama bio je onemogućen odlazak kod frizera tokom pandemije i otkrile su ono što sam ja imala godinama ranije: oslobađajuće je ne brinuti o izrastku. Sloboda je odustati od lažne iluzije da nekako možete zaustaviti proces starenja. Vaš novac je bolje potrošiti na avanture i uživanje u brojnim zadovoljstvima koja dolaze sa starošću.”

JoAni Johnson

„Imati sedu kosu je odraz moje prave ličnosti i blistave mudrosti. Žena koja prihvata svoju prirodnu lepotu je osnažujuća, a ja se upravo osećam osnaženo svakog dana.
Kako sve više i više žena bira da im društvene norme ne diktiraju pravila, mnoge biraju da pokažu svoje autentično ja. Svako je lep na svoj jedinstven način, što je neverovatan dar koji svi treba da prihvatimo. Ne samo da prirodna seda kosa deluje oslobađajuće i zdravo, već je i isplativa.”

Maayan Zilberman

„Kada sam bila mala, želela sam plavu kosu kao princeza Dajana. Imati srebrnu kosu daje efekat svetlije kose, što je verovatno najbliže onome što ću biti plavuša. Ne povezujem to sa godinama ili 'starošću' - to je samo promena.
Vidim da toliko žena sada pušta svoje sede da slobodno izrastu i rade to sa velikom dozom ponosa i samopouzdanja. Što više budemo viđali žene sa osmehom na licu, koje izgledaju i osećaju se kao mi, više žena će ih pratiti.”