Ako ste videli makar jednu sliku Sarah Jessica Parker na setu reboota „Sex and the City“ pod nazivom "And Just Like That", znaćete da Carrie Bradshaw brine o svojoj koži od kada smo je poslednji put videli. Sada u svojim 50-im godinama, Carrie ima isti onaj sjaj po kom je pamtimo iz ranijih epizoda.

Ali kako? Kako starimo, naša koža se menja, od smanjenja nivoa kolagena i elastičnosti do pojave finih linija i bora. Dakle, kako izgleda savršena rutina nege kože za pedesetogodišnjake?

1. Šta se dešava sa ženskom kožom dok starimo?

Bez obzira na to kako se osećate povodom promena na svojoj koži, starenje je neizbežno. I dok svakako ima nečeg lepog u tome da vidimo tragove dobro proživljenog života urezane na našim licima, takođe ima mnogo toga da se kaže o nezi zrelije kože, koja usled grešaka u rutini nege izgleda dodatno starije.

Uticaj štetnih sastojaka na koži se mogu manifestovati u vidu suvoće, pigmentacije, finih linija i bora, kao i crvenila, razvoja benignih i malignih promena. Ovo se svodi na dve stvari: smanjenje broja i aktivnosti ćelija kože i smanjenje nivoa estrogena – što je naravno simptom menopauze.

Estrogen je neophodan za hidrataciju kože jer poboljšava proizvodnju ulja, povećava zadržavanje vode u ćelijama kože i poboljšava funkciju barijere kože.

2. Kako žene starije od 50 godina treba da vode računa o svojoj koži?

Iako su efekti starenja neizbežni, postoje proizvodi, tretmani i holističke prakse koje žene mogu usvojiti kako bi podržale zdravlje i funkciju svoje kože.

3. Najbolji proizvodi i sastojci za žene preko 50 godina

1. Krema za sunčanje

Jedan od najčešćih uzroka starenja je oštećenje od sunca i izlaganje UV zracima. Zbog toga, kada je u pitanju zaštita vaše kože, najvažnija stvar koju možete da uradite jeste da nosite zaštitnu kremu od sunca.

Potražite kremu sa zaštitom preko 30 od UVA i UVB štetnih zraka.

2. Hidratacija

Kako starimo, naša koža postaje suvlja iz razloga što naša epidermalna barijera slabi, i tako manje zadrža vlagu i podložnija je transepidermalnim gubicima vode.

Iz tog razloga je ključno uključivanje proizvoda koji su fokusirani na dublju hidrataciju kože. Sastojci na koje treba obratiti pažnju su ceramidi, glicerin, shea puter i masne kiseline, koje se mogu naneti preko seruma hijaluronske kiseline za dodatnu vlagu kože.

3. Sredstva za čišćenje

Kako starimo, takođe koža postaje osetljivija i potrebni su joj nežniji sastojci.

Odlučite se za nežna sredstva za čišćenje bez mirisa za koje je mala verovatnoća da će poremetiti barijeru kože. Pored toga, omogućava drugim aktivni sastojcima, koje koristite u svakodnevnoj rutini nege kože, da deluju bez rizika od iritacija.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je temperatura vode. Kada se umivate, koristite mlaku vodu, a ne toplu jer može da vas liši prirodne vlage iz kože.

4. Retinol

Da li ste znali da se oko 30% kolagena u dermisu gubi u prvih pet godina nakon menopauze?
Ukoliko već redovno koristite serume sa retinolom, retinoidi na recept mogu značajnije povećati proizvodnu kolagena u koži.

5. Peptidi

Ako je retinol previše agresivan za vašu kožu, možda su za vas proizvodi koji sadrže peptide.
Peptidi podstiču proizvodnju kolagena, koji može povećati čvrstinu i elastičnost kože. Predstavljuju nežnu, ali efikasnu alternativu retinolu, koji ima tendeciju da pogorša suvoću tokom godina.

4. Najbolji tretmani i tehnike za žene starije od 50 godina

Pored proizvoda, postoji i niz tretmana koji se mogu koristiti za očuvanje i održavanje zdravlja kože nakon menopauze.
Kako stručnjaci primećuju, došlo je do pada broja pacijenata koji se odlučuju za zatezanje lica i hirurške procedure, kao i na odlučivanje za nehirurške tehnike podmlađivanja.

Obzirom na očigledan pad, primećen je trend koji vlada kod 50-godišnjakinja koje sve češće traže prirodnije načine za prikrivanje starosti na koži.

1. Laseri i LED svetlosna terapija

Upotreba laserskih ili svetlosnih uređaja može biti posebno korisna kada je u pitanju smanjenje crvenila. Takođe se može koristiti za obnavljanje kože, za jačanje kolagena i poboljšanje izgleda finih bora. Nakon tretmana je potrebno relativno malo vremena za oporavak, a odlično je što podstiču telo da proizvodi sopstveni kolagen.

2. Injekcije i profhilo

Injekcije su još jedan odličan način da se minimizira pojava finih linija i bora, kao i da se opuštenoj kože vrati čvrstina. Koristeći kombinaciju strateški postavljenog botoksa i filera, medicinski stručnjaci mogu podići kožu, oblikovati lice i dodati volumen tamo gde se on prirodno smanjio.

Ako niste sasvim spremni na injekcije, Profhilo je odlična alternativa. Profhilo tretman poboljšava tonus, teksturu, hidrataciju i elastičnost kože. Sadrži najveću koncentraciju hijaluronske kiseline i odličan je antiage saveznik u borbi protiv starenja kože.

3. Hemijski piling

Hemijski piling srednje dubine može se koristiti za poboljšanje neujednačenog tona kože i uklanjanje flekica i tamnih mrlja.

4. Pregled mladeža

Dermatolozi posebno naglašavaju važnost godišnjih pregleda kože kod dermatologa, kako bi pregledali i mladeže ili lezije na koži.

5. Najbolje promene načina života za žene starije od 50 godina

Iako se čini očiglednim, održavanje zdravlja vaše kože prevazilazi tretmane i proizvode – nema smisla praviti savršenu rutinu nege kože ako je vaš način života nezdrav. Održavanje opšteg zdravlja je jednako važno.

1. San

Najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje je da obezbedite dovoljno sna. Stručnjaci preporučuje, ukoliko ste u mogućnosti, osam sati noću.

2. Smanjenje stresa

Kao i nedostatak sna, visoki nivoi stresa takođe mogu da pogoršaju efekte starenja kože. Da biste upravljali stresom, razmislite o jogi, meditaciji ili vežbama disanja.

3. Vežbanje

Kako starimo, vežbanje je sve važnije, ne samo za prevenciju bolesti, već i za jačanje mentalnog zdravlja, kognitivnih funkcija i blagostanja.

4. Dijeta i suplementi

Bilo da je to rezultat sporijeg metabolizma, menopauze i hormonalnih promena, mnogim ženama u zrelijim godinama će generalno biti potrebno manje kalorija, ali su im potrebne dodatne hranljive materije za podršku opštem zdravlju i blagostanju. Najvažnije hranljive materije uključuju vitamin D, proteine, kalcijum i vitamine B, koje možete dobiti kombinacijom dodataka i namirnica kao što su pečurke, mleko, lisnato povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom.

Ostale namirnice koje treba uključiti u svoju ishranu nakon 50. godine su: losos, koji ne samo da je bogat proteinima već je i odličan izvor omega 3 i masnih kiselina; mahunarke, koje pomažu u zaštiti tela od bolesti; orasi, koji održavaju srce zdravim; kurkuma, koja je snažan antioksidans i dokazano utiče na zdravlje zglobova i mozga; i borovnice, koje pomažu u jačanju kognitivnih funkcija.

Pokušajte da smanjite ili izbegavate prerađenu hranu i meso, smanjite unos soli jer je ona povezana sa visokim krvnim pritiskom.

Ograničite slatke poslastice, jer one mogu biti pune kalorija i vrlo male nutritivne vrednosti. Na kraju, mudro birajte svoje masti: trans i zasićene masti se često kriju u puteru, desertima, margarinu i prerađenoj hrani.

Takođe je preporučljivo da ograničite unos alkohola i nikotina.