Pravilna nega kože, ma koliko to želeli, nije nešto što se uči preko noći. Potrebno je vreme da pronađete proizvode koji zaista odgovaraju vašem tipu kože, ali nažalost, tu nije kraj. Sledi učenje pravilnog kombinovanja, i najvažnije - koja količina proizvoda je zaista potrebna.

Verovali ili ne, vrlo lako može da se desi da vam neki proizvod ne odgovara samo zato što ga niste koristili kako treba. Nevezano da li je reč o serumima, kremama, maskama, tonerima, clenserima... sve ima svoje kako treba.

jako je bitno pravilno kombinovati proizvode.
Unsplash/Nati Melnychuk 

Tako, čak i da koristite najnežniju hidratantnu kremu, ukoliko preterate sa količinom, može doći do suprotnog efekta, i primera radi, zapušavanja pora, pogotovo kod masne kože, ili pak do iritacija ako preterate sa retinolom i drugim "jačim" proizvodima, a da se to više ne bi događalo, donosimo vodič sa kojim nikada više nećete napraviti ovakve greške.

1. pravilo: Sačekajte između nanošenja proizvoda

Ukoliko se vaša bjuti rutina sastoji od nekoliko koraka, jako je bitno da sačekate pre nego što pređete na sledeći. Neko pravilo je da se čeka od 30 do 60 sekundi, da koža upije. Ako vidite da se jedan proizvod meša sa prethodnim dok ga mažete, stavili ste ga prerano. Vreme setovanja proizvoda često povećava njegovu efikasnost, kao što je to slučaj sa tretmanima za bubuljice ili kreme za područje oko očiju.

Postoje izuzeci!

I kada je reč o skincare-u postoje izuzeci, te postoje određeni proizvodi na koje ne treba primenjivati pravilo od šezdesetak sekundi, a to su topikalni tretmani po receptu dermatologa i kreme sa SPF-om. S obzirom da idu na kraju, ukoliko koža nije upila prethodne proizvode, dolazi do mešanja, čime se umanjuje njihova efikasnost, a u najavi može doći do problema i sa šminkom koja će jednostavno odbiti da "legne" preko.

Isto tako, potrebno je sačekati makar 20 do 30 minuta prilikom upotrebe retinoida, pre nego što nanesete sledeći proizvod.

preporuka je sačekati između kombinovanja proizvoda.
Shutterstock 

2. pravilo: Redosled je najbitniji

Veoma je bitno da zapamtite kojim redom proizvode treba nanositi, a to bi trebalo da izgleda ovako:

  • Proizvod za čišćenje kože
  • Toner
  • Serum
  • Hidratantna krema
  • SPF

3. pravilo: Odgovarajuća količina je ključ dobre nege

I konačno dolazimo do samog doziranja. Kako bi vam bilo lakše da vizualizujete ono što sledi, pogledajte fotografiju u nastavku teksta:

Sredstva za čišćenje lica

Jedna do dve pumpice, ili količina novčića: S obzirom da čistite malu površinu kože nije vam potrebno previše prozvoda, jer ćete lice na taj način samo dodatno zasititi, a nećete ga bolje očistiti, pogotovo jer se cleanser meša sa vodom i uglavnom peni, te je količina novčića sasvim dovoljna.

Piling

Isto pravilo važi i za mehaničke pilinge - veličina novčića sasvim je dovoljna za lice i vrat. Isto važi i kada su u pitanju pilinzi poput AHA ili BHA formula.

Maske za lice

Neko generalno pravilo je da je potrebno da nanesete onoliko proizvoda koliko je potrebno da se prekrije lice u tankom sloju. 

masku za lice potrebno je naneti u tankom sloju.
Profimedia 

Toneri, micelarne vode

Prilikom nanošenja ovakvih proizvoda mnogo toga se izgubi u aplikatoru, te brojni stručnjaci savetuju da najpre potrebnu količinu istisnete na čist dlan, a potom prislonite tufer i nežnim tapkanjem nanosite na lice. Količina tonera ili micelarne zavisi, ali je uglavnom potrebna količina većeg novčića, što je oko 2.5 cm u prečniku, odnosno, da popuni udubljenje na dlanu.

Serumi

Serumi za lice sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka, tako da je važno da vodite računa o tome koliko nanosite. Trebalo bi da bude dovoljna količina seruma veličine graška (pogotovo kod retinola), što, u zavisnosti od konzistencije proizvoda, može iznositi dve do tri kapi. Dobro pravilo: trebalo bi da imate tanak, prozirni sloj seruma, koji će prekriti kožu taman toliko da ne zahteva trljanje.

serumi se nanose u tankom sloju, do par kapi.
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Okoloočna krema

Kada je reč o ovom proizvodu, definitivno važi pravilo - manje je više. Izbegavajte utrljavanje proizvoda u ovoj regiji, već ga nanosite nežno, a potrebna količina je oko 2 zrna pirinča. Takođe treba da zapamtite da nanosite proizvode za negu kože na osnovu njihove gustine.

Ako je vaša krema za oči bogatija od vaše hidratantne kreme, trebalo bi da ide na kraju, a ako je vaša krema za oči lagana kao serum, trebalo bi da je nanesete pre hidratantne kreme.

Hidratantna krema

Ne postoji tip kože koji ne treba da koristi hidratatnu kremu, bila ona masna, suva ili meštovita. Sama formula jeste drugačija, i to je ono što je presudno, a kada je reč o količini, savetuje se veličina borovnice za lice, vrat i grudi.

Suvoj koži možda će biti potrebna neznatno veća količina, dok će masnoj više prijati tanji sloj. Najbolje je da krenete sa manjom količinom i povećate ukoliko je potrebno.

Ulja za lice

Ukoliko koristite ulja za lice, preporuka je da ih nanosite noću kako se ne bi mešala sa kremom sa zaštitnim faktorom i umanjila joj dejstvo, i baš poput seruma, i ovde je potrebna manja količina.

sa uljima za lice ne treba preterivati.
Shutterstock 

Takođe, preporuka je da ih koristite nakon hidratantne kreme, jer ulja mogu pomoći da se "zaključa" vlaga u kožu.

Krema za sunčanje

I na samom kraju, krema za sunčanje, koja je korak koji nipošto ne bi trebalo da preskačete ukoliko želite da imate lepu kožu. Kremu sa minimum 30 zaštitnim faktorom treba nanositi svakog dana, i to ne samo na lice, već i na vrat i ruke, ali i uši.

Kada je reč o količini, računa se ovako: pravilno je nanositi 2 miligrama kreme za sunčanje po kvadratnom centimetru kože, što je ekvivalentno količini koja staje u dve manje kašike, ili, ako vam je lakše, 2 dužine prsta.

Ostaje samo još da otkrijemo koliko je potrebno, uz pravilnu negu, da vidite rezultate:

  • Retinol: 3 do 6 meseci
  • Hijaluronska kiselina: Odmah
  • Vitamin C: Minimum 3 nedelje
  • Niacinamid: 8 do 12 nedelja
  • AHA&BHA: Poboljšanje odmah, pravi rezultat nakon 12 nedelja