Pored farbanja, oblikovanja kose vrućim uređajima, pa čak i vremenskih uslova, mnoge svakodnevne navike mogu negativno uticati na kvalitet kose.

Prilikom takvog tretmana kosa može postati prilično osetljiva, a nakon što joj se nanesu određena oštećenja, često ju je vrlo teško obnoviti.

Ukoliko niste zadovoljni trenutnim izgledom vaše kose, postoji verovatnoća da nesvesno pravite greške za koje bi frizeri voleli da ne radimo jer i te kako utiču na njen kvalitet.

U nastavku otkrijte sedam najčešći grešaka koje kosa ne trpi.

1. Prljavi uređaji za stilizovanje kose

Kada ste zadnji put očistili uvijač, peglu ili fen za kosu? Učinite to odmah. Kao i svaka površina i bilo koji uređaj, s vremenom proizvodi za oblikovanje i sušenje skupljaju prašinu i masnoću koju kasnije ostavljaju na kosi.

2. Prečesto korišćenje suvog šampona

Više se ne sećamo kako smo živeli pre njega. Ali sa sigurnošću znamo da s ovim čudotvornim lekom morate biti uvek na oprezu. S jedne strane, suvi šampon zaista upija vlagu i dodaje volumen. S druge strane, zatvara pore na temenu i dovodi do još intenzivnijeg oslobađanja sebuma. Stoga preporučujemo upotrebu ovog proizvoda samo kada je preko potrebno.

Korišćenje suvog šampona šteti kosi
Profimedia 

3. Svakodnevno pranje kose

Odustanite od svakodnevnog šamponiranja. Ako vam se kosa vrlo brzo masti, trebalo bi da se posavetujete s dermatologom i odaberete negu koja će vam pomoći da regulišete proizvodnju sebuma.

4. Spavanje na pamučnim jastučnicama

Ovaj materijal ne samo da ostavlja nabore na koži, već takođe upija vlagu iz kose, čineći je suvom i lomljivom. Naravno, to se ne događa odmah, pa ni za šest meseci, ali s vremenom dođe do toga. Da biste popravili situaciju i izbegli kupovinu svilene posteljine, svako jutro na kosu nanesite ulja ili hidratantne sprejeve.

5. Nepravilna upotreba peškira

Prestanite da trljate kosu peškirom, jer ovaj postupak oštećuje kosu. Nakon pranja, kosu možete jednostavno obrisati peškirom i ostaviti je na miru tako da se sama osuši.

6. Nedovoljna vlaga i hranjenje kose

Neophodno je pronaći ulja, regeneratore ili maske koji će nahraniti vašu kosu. Samo obratite pažnju na to da je sastav takvih proizvoda što prirodniji.

7. Hipotermija

Zbog vetra, mraza, vlage i hladnoće istovremeno, kosa gubi i volumen, gustoću i sjaj. I ovo je još jedan argument zašto zimi treba da nosite kapu i sakrijete kosu ispod kaputa i šalova. Takođe, nemojte prati kosu odmah nakon povratka kući. Prevelika razlika u temperaturi može kosu dodatno oštetiti.