Ne znamo da li je izreka da se "plavuše bolje zabavljaju" zaista tačna, ali poslednjih meseci čini se da sve više slavnih dama prelazi u svetlije nijanse. Gigi Hadid, Anya Taylor-Joy, Kristen Stewart, Dove Cameron, Scarlett Johansson, Charlize Theron, Gwen Stefani... samo su neka od imena holivudskih lepotica koje su ili prešle u tabor "plavuša" ili su godina verne ovoj nijansi kose.

Međutim, pre nego što se odlučite na veliku transformaciju i zaputite kod frizera, veoma je bitno naglasiti da se nega plave kose umnogome razlikuje od nege kose drugih nijansi, pogotovo ako je u sve uključen blanš.

Da vlas ne bi bila poput žvake, veoma je bitno da određene korake ne preskačete i da kosu koja je nakon blajahanja veoma lomljiva pravilno negujete.

Gigi Hadid nedavno je potpuno promenila nijansu kose i postala ledeno plava.
Profimedia 

Kosu perite oprezno

Savet je da izblajhanu kosu tretirate baš kao što biste svoj omiljeni komad odeće. Dakle, to znači pranje na nižoj temperaturi i poseban oprez dok je rasčešljavate. Ukoliko je moguće, uvek se očešljate pre samog kupanja. Takođe, preporuka je da koristite nežne šampone i hranljive balzame, kao i da je blajhanu kosu ređe perete jer se na taj način čuvaju neophodna prirodna ulja i vlaga. Idealno bi bilo jednom do dva puta nedeljno.

Maska je obavezna

Kosa koja je blajhana zahteva dodatnu negu, te su maske upravo one koje će je nahraniti i vratiti potrebnu hidrataciju. Ukoliko je vaša kosa kovrdžava, stručnjaci savetuju da umesto maskom zamenite regenatore i da obavezno uzimate kvalitetnije proizvode bogate vitaminima i proteinima. Sa druge strane, ukoliko je vaša kosa tanka ili retka, obavezno dodajte jače pakovanje jednom nedeljno, dok prilikom regularnih pranja koristite lakše maske.

Plava kosa zahteva redovno korišćenje maski.
Foto: Shutterstock 

Pažljivo s toplotom

Blajhana kosa ne zadržava vlagu poput prirodne vlasi, tako da smanjenje korišćenja toplotnih izvora i te kako može pomoći u očuvanju prirodnog sjaja. Ukoliko ne možete bez stilizovanja kose, stručnjaci savetuju sledeće:

  • Smanjite toplotu na vašem fenu, pegli ili figaru
  • Nemojte iznova i iznova stilizovati jedan te isti pramen
  • Koristite hidratantne maske pre feniranja, kao i sredstva za zaštitu od toplote
  • Nemojte upotrebljavati previše laka za kosu ili drugih preparata koji sadže alkohol jer isušuju vlas
Kada imate plavu kosu veoma je bitno da pazite sa sušenjem i stilizovanjem.
Shutterstock 

Negovanje nijanse između farbanja

Nažalost, sam preliv se brzo ispere zbog čega blajhana kosa veoma brzo "požuti". Ukoliko je to nešto što vas nervira, mogu vam pomoći ljubičasti šamponi za toniranje i regeneratori u boji, s tim što ovako nešto treba koristiti samo s vremena na vreme jer isušuju kosu. 

Ključ je i u redovnom šišanju

Redovno skraćivanje krajeva svakih šest do osam nedelja je zaista važno kako bi izblajhana kosa izgledala dobro. U suprotnom, ispucali vrhovi mogu da krenu dalje da se "rascetavaju", a takđe je veoma bitno da se kosa tretirana blanšem skraćuje samo oštrim makazama, jer tupe mogu izazvati više štete nego koristi.

Redovno šišanje je ključ da vaša plava kosa bude zdrava.
Profimedia 

Svilene jastučnice kao spas

Naposletku, ovo je još jedna bitna tema koju moramo da vam spomenemo jer je dobro poznato da se i prilikom spavanja kosa može oštetiti. U tome vam mogu pomoći svilene jastučnice koje smanjuju trenje i mrsenje kose. Još jedna stvar koju svi često zaboravljaju su i gumice za kosu, a preporuka je da traku nikad ne obmotavate previše čvrsto, kao i da koristite što mekše.