Alopecija je reverzibilni gubitak kose ili dlaka na ograničenom području (arealu). Normalno je da vaša kosa izgubi od 50 do 100 dlaka dnevno, međutim ukoliko vaša kosa gubi mnogo više dlaka nego što je uobičajeno, i to u pečatima, moguće je da imate medicinski problem pojačanog opadanja kose.

Kosa može pojačano opadati iz mnogo razloga kao što su hormonski disbalans (trudnoća, opadanje kose nakon porođaja, pubertet ili menopauza) ili sezonsko opadanje, međutim ako vi nemate ovakav problem opadanja kose, vrlo je moguće da patite od alopecije.

Kod žena ona nastaje iznenada, ali se skoro uvek tako i povlači. Međutim ako u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, često kontrolišete krvnu sliku i vodite računa o izboru preparata za negu, možete efikasno i brzo pobediti alopeciju.

Kako se prepoznaje?

Alopecija nastaje naglo u obliku okruglih žarišta bez dlaka. Žarišta su različite veličine i lokalizacije. Obično su prva žarišta veličine prečnika 1 cm do veličine dlana. Kod žarišta u progresiji je pozitivan znak izvlačenja kose na ivici žarišta (kosa se bezbolno vadi na lagano povlačenje). Objektivnih promena u organizmu nema. Prva žarišta mogu ponovo da obrastu dlakama posle nekoliko meseci, ali se obično javljaju nova. Ukoliko promene konfluiranjem (spajanjem) zahvate ceo kapilicijum (kosmati deo glave) nastaje alopecia totalis, a ukoliko su zahvaćene i druge dlake na telu nastaje alopecia areata universalis. Uz alopeciju vrlo često se nalaze i promene na noktima u vidu udubljenja i longitudinalnih brazda. Bolest je dugotrajna, karakteriše se recidivima. U centru žarišta ponovo počinju da rastu dlake koje su tanje i svetlije, a vremenom potamne. U ređim slučajevima kosa nikada ne poraste.

Uzrok alopecije

Alopecija aerata je autoimuna bolest koja pogađa osobe oba pola i bilo kog uzrasta, pa se neretko može javiti i kod dece. Alopecija aerata se javlja kada vaš imuni sistem prepozna folikule kose kao strano telo i počinje da se brani odbacujući ih. Ovaj specifični oblik autoimunog oboljenja može se naslediti od oba roditelja.

To je ono što genetičari nazivaju „kompleksnom poligenom bolešću“, što znači da nastaje zbog interakcije između više gena nasuprot mutaciji u jednom genu. Više od 17 gena povezano je sa alopecija areatom i naučnici očekuju da će još gena biti otkriveno.

Iako su naši geni već određeni našim rođenjem, alopecija areata ima tendenciju da se pojavi i nestane, pogotovu u ranim stadijumima. Ovo saznanje dovodi nas do zaključka da nešto iz spoljašnje sredine može biti okidač za pojavu alopecije areate.

Mnogi doktori i naučnici dele mišljenje da je okidač pojave alopecije areate stres, ali tu je i hormonski disbalans, infektivne epizode, itd.

Saznajte koji su simptomi alopecije i kako se leči prirodnim putem.
Shutterstock 

Lečenje alopecije prirodnim putem

Postoji dosta prirodnih metoda kojima možete pomoći sebi ili nekom Vama dragom ukoliko se bori sa alopecijom. Izdvajamo neke od najefikasnijih:

Šamponi protiv opadanja kose

Iako je šampon preparat sa kratkim vremenom delovanja (nekoliko minuta obično traje šamponiranje kose) pri odabiru šampona za pranje kose najbolje se odlučite za one koji u svom sastavu ne sadrže sastojke poput parabena i silikona. Mogu biti obogaćeni sastojcima koji poboljšavaju rast kose, npr kofein, sumporna jedinjenja i aminokiseline.

pranje kose.jpeg
Shutterstock 

Ulja za rast kose

Ulja za rast kose mogu biti odličan saveznik u borbi sa alopecijoma, posebno ulje ruzmarina, lavande, bademovo i arganovo. Ova ulja smanjuju isušivanje dlake i kože glave, deluju umirujuće ukoliko se nanose na iritiranu kožu.

Sok od belog ili crnog luka

Luk sadrži visoke koncentracije sumpornih jedinjenja, te direktno utiče na pojačani brži rast kose, ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Kopriva

Kopriva je još jedan biljni tretman koji Vam može pomoći u borbi protiv alopecije areate, bogata je vitaminima i mnineralima koji korenu dlake pomažu pri njenom jačanju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jak antioksidan te sadrži polifenole koji jačaju folikule kose, sprečavaju infekcije i obnavljaju zdrave ćelije na vlasištu.