Od Gigi Hadid i Kim Kardashian do Kendall Jenner i Zendaye - crvena je nova IT boja kose koju ćete viđati svuda u 2022. godini.

Pre nego što se odlučite da ofarbate svoje pramenove, važno je napomenemo kako je crvena boja vrlo zahtevna jer je jedna od boja koja se najbrže ispira. Zbog toga joj je potrebna posebna nega, a u nastavku saznajte 5 trikova za njeno tretiranje kako biste što duže očuvali intenzitet boje i ređe se farbali. 

1. Umesto čestog pranja kose, odlučite se za suvi šampon.

Frizeri su više puta upozoravali na negativne efekte prekomernog pranja farbane kose. To naročito važi za crvenu kosu - prekomerno pranje šamponom je glavni krivac za to što kosa gubi boju i izgleda isprano. Odmah nakon farbanja kose, izbegavajte da je perete najmanje tri dana kako biste sprečili da boja izbledi.

Iako ne možete zauvek izbegavati šamponiranje, odlučite se za suvi šampon da biste produžili razmake između pranja kose što je više moguće. Pravi suvi šampon će oživeti kosu tako što će apsorbovati višak ulja i dodati volumen korenu. Ako inače perete kosu svaki dan, pokušajte da ciljate bar svaki drugi, idealno treći, dan.

2. Koristite šampon bez sulfata.

U danima kada morate da operete kosu, uverite se da je šampon koji koristite namenjen farbanoj kosi i da ne sadrži sulfate. Slično tome, potražite šampone koji ne sadrže parabene i natrijum hlorid. Grubi šamponi mogu da isuše pramenove, uzrokujući da boja iznutra „iscuri“ iz kose. Jednostavno rečeno, što prirodniji sastav, to bolje.

Takođe, kada perete pramenove crvenu kosu, važno je da je ispirate hladnom ili mlakom vodom. Vruća voda otvara kutikule kose, omogućavajući da boja lako isklizne.

3. Razmislite o prelasku na regeneratore za čišćenje s vremena na vreme.

Ako suvi šampon nije dovoljan, pranje sa tzv. regeneratorom za čišćenje, može poslužiti kao alternativa pranju i revitalizaciji kose. Baš kao što ime kaže, regenerator za čišćenje uklanja višak prljavštine i ulja dok omekšava pramenove. Ideja o korišćenju regeneratora za čišćenje može zvučati kontraintuitivno, ali zahvaljujući formuli bez sulfata i deterdženata, ova nežna metoda čišćenja neće oguliti kosu toliko kao tradicionalni šamponi.

Jedan nedostatak je rizik od nakupljanja proizvoda ili masnog efekta na kosi, zbog čega se preporučuje da koristite regenerator za čišćenje u kombinaciji sa vašim tradicionalnim šamponom. Međutim, sve zavisi od vašeg tipa kose, načina života i klime. Isto tako, izbegavajte regeneratore na bazi silikona.

4. Koristite maske i ulja za kosu da zaštitite svoje pramene.

Kao i svako drugo, farbanje u crvenu nijansu može učiniti kosu suvom i lomljivom. Pored stvaranja isušenog izgleda kose, ona će vremenom postati iskrzana, stoga je važno da redovno koristite ulja i hranljiva maske. 

Tokom dana, oštećenja od sunca takođe mogu da dopinesu prevremenom bledenju i promeni boje. Sunčevi UV zraci mogu da razbiju hemijske veze u bojama, uzrokujući neželjene narandžaste tonove. Pre nego što izađete iz kuće, nanesite tretman za kosu koji je štiti od UV zračenja.

5. Smanjite stilizovanje kose aparatima na bazi ekstremnih temperatura.

Kao što topla voda jače ispora boju, tako i upotreba vrućih stajlera izaziva prevremeno bledenje. Smanjite stilizovanje i isprobajte različite načine za oblikovanje kose bez toplote.