Pravilna nega je prvi i osnovni korak ako želite gustu, sjajnu i dugu kosu.

No, svi ti proizvodi koje koristimo, pogotovo ako sadrže silikone, kao i ulja, serume i slično, s vremenom se nakupljaju na kosi i začepljuju pore na temenu, što dovodi do peruti, ali i gubitka kose.

Dok se brinemo o kosi, potpuno zaboravljamo na teme. Velika je to greška, kažu frizeri, jer samo ako je teme negovano, možemo da očekujemo ​​da će kosa dobro rasti i izgledati zdravo i sjajno.

 Zato bi s vremena na vreme trebalo da uradimo piling temena. No, iako postoje gotovi, industrijski proizvodi koji će 'odraditi posao' umesto vas, ovako nešto možete napraviti i kod kuće, te osigurati potpuno isti efekat.

Dermatološkinja Francesca Fusco preporučuje piling šećerom, tako što ćete ga dodati šećer u šampon: ''Dodavanjem šećera u dnevnu dozu šampona uklanjamo mrtve stanice i omogućujemo da regenerator efikasnije dođe do kose i korena. Istovremeno, kosu bolje čistimo i dajemo joj potrebno vlagu''.

Piling temena je ključ čiste, zdrave i sjajne kose.
Shutterstock 

Šećer će vašem temenu omogućiti nežni piling i uklanjanje mrtvih stanica koje blokiraju rast lepe i njegovane kose. Što je najbolje, šećer ne ostavlja trag jer će ga voda isprati, ali postoji važno pravilo – piling kose ne smete da radite prečesto jer se teme brzo suši. Najbolje bi bilo da ponovite piling nakon svakog 4. ili 5. pranja i sigurno ćete primetiti rezultate.

Sastojci za piling sa šećerom

  • 30 grama smeđeg šećera
  • 1 do 2 kašike šampona za kosu (najbolje je da je biljni)
    Pre upotrebe dobro promešajte sastojke.

Pravila pilinga kose

  1. Kosa mora biti mokra - piling se ne nanosi na suvu kosu.
  2. Utrljajte smesu za piling na vlasište.
  3. Kada nanesete piling na kosu, izmasirajte vlasište. Masaža bi trebalo da traje između 2 i 3 minute.
  4. Nakon masaže kosu ćete oprati običnim blagim šamponom.
  5. Zatim na kosu nanesite preparate koje inače koristite.
  6. Dobro isperite kosu.