Svi su čuli za barem jednu od mogućnosti posvetljivanja kose kod kuće bez korišćenja jakih hemikalija. 

Moramo napomenuti, pre nego što krenemo prema kuhinjskom ormariću, kako prema mišljenju stručnjaka, ovi tretmani ponekad mogu da deluju, ali obično je sigurnije da ipak posvetljivanje prepustite rukama stručnjaka. Prirodni sastojci mogu da budu nepredvidivi i potencijalno mogu da uzrokuju nepopravljivu štetu na kosi koju čak ni profesionalni kolorista ne može ispraviti. 

Ipak, ako ste odlučni da probate to da učinite sami kod kuće, evo šta treba da znate.

Pripremite kosu

Uvek je bolje i da prvo pripremite kosu za posvetljivanje prirodnim putem, a to ćete najbolje postići nanošenjem tretmana za dubinsko regenerisanje pre šamponiranja kose. Koristi ovu masku tri dana pre nego što posvetljujete svoju kosu, tri dana posle i jednom nedeljno.

Koje prirodne sastojke možete da upotrebite za posvetljivanje kose kod kuće?

Koloristkinja Savanna Palladino videla je kako neki njeni klijenti koriste sastojke poput limunovog soka, sirćeta, kamilice, piva i sode bikarbone. Ona primećuje da su sok od limuna i kamilica najsigurniji način da se postepeno posvetli vaša kosa jer su relativno nežni, ali preporučuje da ih uglavnom koristite na krajevima, a ne uz duž cele kose. Sirće, pivo i soda su više abrazivni i mogu da oštete kosu. 

Takođe,  tu su i neven, različak, kurkuma, hajdučka trava, kamilica i crvena detelina koji mogu da pomognu u posvetljivanju, ali i zadržavanju svetle boje kose. S druge strane, ruzmarin, žalfija, kopriva i zova mogu npr. da potamne kosu, pa ih izbegavate ako to nije efekat koji želite da postignete.

Kako posvetliti kosu limunom

Isecite jedan veliki limun na kriške, a zatim iscedite 1/2 šolje soka u posudu. Pomešajte limunov sok sa 2 šolje vode. Dobro promeštajte. Napunite bocu sa rasprskivačem sa ovom mešavinom limun-voda. Poprskajte kosu limunovom vodom, ali je ne prskajte direktno na vlasište. Za potpuno pokrivanje, raspršite kosu. Kako biste naglasili određene delove kose, poprskajte samo te određene delove kose. Koristite češalj ili četku da raširite sok od limuna kroz čitavu kosu. Zatim sedite napolje na suncu dok vam kosa ne bude svetla koliko želite (1-2 sata)! Primenjujte ovo jednom nedeljno dok ne dobijete željene rezultate.

Med i limun su najbolji za prirodno posvetljivanje kose.
Unsplash/Upin 

Med i maslinovo ulje za svetliju boju kose

Sastojci:

1/4 šolje meda
1/4 šolje maslinovog ulja

Pomešajte sastojke u posudi da dobijete glatku smešu. Nanesite ovu smešu na kosu i izađite na sunce. Sačekajte na suncu oko sat vremena. Na kraju operite kosu šamponom i regeneratorom. Primenjujte ovaj prirodni tretman dva puta nedeljno dok ne postignete željene rezultate.

Med je odličan emolijens kao i sredstvo za izbeljivanje. Kada se koristi u kombinaciji sa maslinovim uljem za kosu, pomaže pri regenerisanju tvoje kose dok je posvetljuje.

Kako posvetliti kosu kamilicom

Pripremite šolju čaja od kamilice na uobičajen način i ostavite da se ohladi dok ne postane prijatan za kožu. Sipajte čaj od kamilice u bočicu za prskanje i poprskajte kosu. Nanesite na celu kosu ili pojedine delove i izađite na sunce. Sačekajte oko 30 minuta sa rastvorom kamilice u kosi. Isperite kosu šamponom i završite sa regeneratorom. Primenjujte ovo 1-2 puta nedeljno dok ne dobijete željene rezultate.

Zasićivanje kose čajem od kamilice će vam efikasno posvetliti kosu i dodati suptilne svetle nijanse.

Šta treba da izbegavate?

Koloristi su napomenuli da biste trebali da izbegavate sve proizvode koji sadrže peroksid. Iako menjaju boju brže, mogu vašoj kosi dati narandžasti ton i stanjiti vrhove, što će vam uzrokovati probleme ako se odlučite za profesionalno tretiranje kose. Peroksid također može trajno da utiče na teksturu i kvalitet vaše kose.

Svaki tretman može imati pozitivni i negativni ishod, tako da vam mi svakako savetujemo da prvo posetite svog frizera i konsultujete se s njim koji je najbolji način posvetljivanja za vašu kosu.