Iako pojava sedih može biti zastrašujuća, seda kosa više nije tabu kao što je nekada bila. Danas postoji mnogo načina da je iznesete graciozno, pa čak i da potpuno utopite sede vlasi pomoću pramenova i drugih tehnika, kako bi bile gotovo neprimetne.

Stručnjaci preporučuju mešanje boja i tehnika poput balayaga kako bi se dobio što prirodniji efekat, a jedan od novih načina, koji je iznenađujuće brzo postao jedan od najtraženijih po salonima su definitivno herringbone highlights, odnosno riblja kost pramenovi

sarah jessica parker obožava pramenove poput riblje kosti.
Profimedia 

Šta su herringbone highlights?

Ne samo da su herringbone pramenovi super elegantni, već slave vašu prirodnu boju kose. U pitanju su veoma fino "utkani" pramenovi koji se nanose pod uglom, gde se meša nekoliko nijansi kako bi se što prirodnije stopile vaša bazna boja kose, pramenovi i sivkasti tonovi.  Frizura izgleda mnogo prirodnije jer se meša nekoliko komplementarnih nijansa, a ne samo jedna. Riblja kost pramenovi su posebno dobar izbor za žene preko 40 i 50 koje imaju dosta sedih vlasi, jer u tom slučaju nije potrebno da se tretira cela površina kose, rezultat je prirodniji, i potrebno je manje održavanja.

jennifer aniston godinama praktikuje riblja kost pramenove.
Profimedia 

Herringbone highlights je jedan od vodećih za 2023. godinu, a usvojile su ga već i brojne slavne dame poput Sarah Jessica Parker, Andie MacDowell, Gwyneth Paltrow, i Jennifer Aniston, koje su prigrlile svoje sede i kombinuju ih sa višetonalnim pramenovima.  

Razlog zašto herringbone higlights pašu svim ženama sa sedom kosom, nevezno da li su bile plave, brinete ili crnke je to vaša boja kose i pramenovi protkani jedni drugim i postavljeni tako da prate prirodan rast dlake, kao i obrasce sedih. Na ovaj način sam izrastak nije toliko vidljiv.

Preporuka stručnjaka za farbanje sede kose

Iskusni frizeri slavnih ističu da je veoma bitno da ne odete previše u bele, odnosno svetle tonove, niti da sami pramenovi budu predebeli jer možete dobiti efekat kakav niste želeli, kao što je da vlas deluje suvo, ili da vaš ten izgleda "isprano". 

Gwyneth Paltrow poznata je po suptilnim, nežnim pramenovima.
Foto: Profimedia 

Takođe je preporuka da se držite dalje i od previše tamnih i "jednoprocesnih" nijansi koej deluju veštački, te se svim damama koje imaju sede preporučuje da prigrle višebojni izgled jer daje mladalački sjaj, a frizura deluje glamurozno i osveženo.