Nema sumnje da je plava kosa jedna od glavnih trendova sezone, pogotovo platinaste varijante koje su poslednjih par godina doživele neverovatnu popularnost. Nažalost, plava, i uopšteno, farbana kosa, nevezano da li su to riđe, crvene, braon nijanse, ili forme poput balayaga, pramenova i slično, kao i redovna feniranja i tretiranje toplotom, dolaze sa određenim oštećenjima.

Kosa više nije tako sjajna i meka, lomi se, teže češlja, i gubi sjaj, a sve ovo nastaje jer je dolazi do povrede keratina u samoj vlasi koji je ključan za fleksibilnost dlake. I baš tu dolaze u spas proteinski fileri koji su jedan od najboljih načina saniranja oštećenja, pogotovo kod veoma oštećene kose, a u nastavku vam donosimo sve što treba da znate o ovom korisnom tretmanu.

Šta su proteinski fileri?

Oštećenja nakon farbanja i blajhanja mogu se i videti i osetiti. Kosa često izgleda tanja, a vrhovi lako procvetaju. Provlačenje rukama kroz kosu pod tušem čak postaje sve teže jer izbeljena kosa postaje neverovatno kruta kada je mokra, pa čak i poput žvake.

oštećenja od kose se mogu lako sanirati proteinskim filerima.
Profimedia 

Smanjena gustina i gubitak elastičnosti nastaju zbog povrede keratinskih proteina koji čine unutrašnji korteks vlakana dlake i lipida, što znači da bi tretman da bi bio efikasan morao da tretira oboje, a upravo u tome pomažu proteinski fileri.

Kosa je napravljena od preko 90% vlaknastog proteina keratina — proteina koji se nalazi na epitelnim ćelijama, koje čine centar korteksa naše kose i slojeva naše kose (nokti i koža). Tretmani proteinskim filerima obično koriste hidrolizate keratina za lečenje hemijskih i ekoloških oštećenja kose. Hidrolizati keratina se obično pripremaju od životinjskih delova koji sadrže keratin, kao što su perje, rogovi, kopita, kosa i vuna. Međutim, neke industrije su razvile proizvode koji koriste kombinaciju neživotinjskih izvora, kao što su proteini pšenice, kukuruza i soje, kako bi oponašali prirodni sastav keratina. Tretmani proteinskim filerima koriste ove hidrolizate keratina kako bi pomogli kosi da se oporavi od efekata blajhanja i farbanja uopšteno.

Kako funkcionišu proteinski fileri?

Blajhanje ili farbanje utiče na kutikulu kose i njen pH. Prema rečima stručnjaka, naša kosa je prirodno porozna, a njen prirodni pH je oko 5,0 da bi bila zdrava, sjajna, i blistava. Kosa koja je izbalansirana ima ravnu kutikulu i zadržava hranu i vlagu, baš kao zdrava kožna barijera. Međutim, kada je kosa izbeljena, postaje previše alkalna, čime dolazi do "cvetanja", odnosno odizanja gornjeg sloja, i samim tim, ostavlja se više otvora za gubitak vlage i hranljivih sastojaka koji kosu čine jakom i zdravom.

proteinske filere treba da koriste svi koji se redovno farbaju.
Akris via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Tu u pomoć dolaze proteinski tretmani koji uvode hidrolizate keratina koji pomažu u restrukturiranju kose, vraćajući joj elastičnost i snagu i poboljšavajući opšte zdravlje i izgled kose. Proteinski fileri ulaze u sitna ošteženja na mikroskopskom nivou i popunjavaju praznine, što jača kosu i sprečava dalje lomljenje. U prevodu: tretmani proteinskim filerima dodaju lipide i proteine da popune praznine, premazuju i dodaju zaptivku za jačanje niti kose.

Važno je napomenuti da je keratin nezamenljiv protein u kosi, što znači da ove proteinske filere treba smatrati tretmanom, a ne lekom. Stručnjaci iz tog razloga proteinske filere porede sa flasterima - privremeno rešenje koje ne leči izvor problema. 

Benefiti 

Tretmani proteinskim filerima su odlično trenutno rešenje za oštećenje od blanša i farbe, jer će ublažiti mnoge probleme koji se javljaju, a pre svega suvoću dlake i lomljenje krajeva. No, to nisu jedini benefiti.

Jačaju kosu: Kosa se i inače oštećuje zbog spoljnih faktora kao što je UV zračenje, vetar, hladno vreme... Ako tome dodate i farbanje, jasno je da je vašoj kosi potrebno dubinsko hranjenje dlake. Proteinski fileri popunjavaju praznine unutar kutikule, što jača ne samo kosu već i delove skalpa koji su oslabljeni. 

proteinski fileri hrane kosu.
Instagram/xeniaadonts 

Povećava sjaj: Suva kosa često je bez sjaja zbog nedostatka vlage. Međutim, kada je kutikula kose poremećena, vlaga i drugi hranljivi sastojci se lako gube. Stručnjaci ističu da proteinski fileri "zaključavaju" vlagu u samoj dlaci, i samim tim, čine je sjajnijom.  

Poboljšavaju elastičnost: Krhka kosa je podložnija lomljenju usled češljanja i drugih mehaničkih oštećenja. Samim tim, proteini vraćaju elastičnost i vitalnost dlake, hraneći je iznutra i spolja. 

Štite kosu od daljeg oštećenja: Popunjavajući praznine u kutikuli oštećenih vlasi, proteinski fileri pomažu da se kosa zaštiti od daljeg oštećenja – pre svega čineći kosu jačom i elastičnijom. Iako proteinski fileri ne mogu da poprave štetu, oni mogu pružiti "potporu" kosi, odnosno stvoriti neku vrstu štita koja će je održavati što je moguće duže zdravijom i sprečiti dalja oštećenja.

Sveukupno zdravija i lepša kosa: Zdrava kosa se često opisuje kao sjajna i lepršava. U pojačavanju sjaja, zadržavanju vlage i jačanju kose, proteinski fileri vrše bitnu ulogu i pomažu u poboljšanju ukupnog izgleda kose. Pored toga, istraživanja su pokazala da kosa tretirana hidrolizovanim proteinom ima lepšu boju i sjaj.

Ko bi trebalo da koristi proteinske filere?

Stručnjaci ističu da je mnogo onih koji bi mogli da imaju korist od proteinskih filera. Svako ko ima veoma poroznu i oštećenu dlaku može i preporučljivo je da koristi ovakav tretman, iz razloga što oštećena kosa slabije zadržava hranljive materije.

farbana, blajhana kosa ponovo že biti sjajna zahvaljujući filerima sa proteinima keratina.
Splash/L'Oreal Professionnel / Splash / Profimedia Models Hailey Baldwin and Taylor Hill have been announced as the new faces of hair care brand L'Oreal Professionnel. They will promote the brand's major launches this year. Baldwin is teaming up with French stylist Vanessa Bruno to work on the INOA hair colour range, as well as starring in L'Oreal Professionnel's 2017 PRO FIBER campaign, while Hill will be the face of L'Oreal Professionnel's Serie Expert hair care range relaunch. *Please credit Splash/L'Oreal Professionnel* Pictured: Hailey Baldwin for L�Oreal Professionnel,Image: 314853860, License: Rights-managed, Restrictions: -ALLCOUNTRY, Model Release: no, Pictured: Hailey Baldwin for L’Oreal Pro, Credit line: Splash/L'Oreal Professionnel / Splash / Profimedia

Ovo se posebno odnosi na one koji su blajhali kosu ili je tretirali na neki drugi način hemijski tretirali kosu. Čak i oni koji otkriju da im kosa gubi prirodnu kovrdžavost i elastičnost takođe mogu imati koristi od povećanja proteina. Dakle, svi koji se redovno i prečesto farbaju, nevezano od nijanse, pa čak i oni koji svakodnevno koriste pegle ili druge stajlere za kosu.

Međutim, moguće je preterati sa proteinskim filerom, što ima nekoliko posledica. Zato je bitno da ovaj tretman radite samo u salonu i da prepustite finalnu odluku vašem stilisti koji će proceniti da li vašoj kosi treba ili ne dodatnih proteina. Previše proteina samo će dodatno prezasititi kutikulu i dovesti do još većeg lomljenja. Zato je bitan balans, a to će najbolje oceniti vaš frizer. 

Siže

Tretmani proteinskim filerima nude ogromne prednosti za kosu oštećenu blanšom ili drugim stresorima iz okoline. Proteinski fileri mogu dati izbeljenoj kosi preko potrebnu snagu i sjaj za zaštitu od daljeg oštećenja. Međutim, važno je napomenuti da oni ne mogu u potpunosti da poprave prirodni keratin. Zato je izuzetno bitno da pre nego što se odlučite za tretman proteinskim filerima konsultujete  stilistu, jer previše proteina može učiniti kosu lomljivom i dodatno oštetiti.