Kada dođe do opadanja kose, ono što mnogi prvo promene je šampon, a zaboravljaju da mnogo više štete nekad donosi balzam, upravo jer duže ostaje na kosi. Naravno, daleko od toga da opadanje kose zavisi samo od proizvoda koje koristite, te je savet da uvek proverite uzroke sa doktorom, ali šamponi, balzami i maske mogu doprineti problemu, pogotovo ukoliko sadrže ova tri sastojka.

1. Sulfati

Ukoliko je kosa već tanka, fina i nežna, dodavanje oštrih proizvoda na bazi sulfata mogu pogoršati njen gubitak. Grubi sastojak natrijum lauril sulfat [SLS] je uobičajen sastojak u šamponima i balzamima i poznato je da uklanja prirodna ulja, ostavljajući kosu suvom, lomljivom i oštećenom. I ne samo to, on može izazvati iritaciju vlasišta i gubitak kose. 

sulfati oštećuju kosu.
Shutterstock 

Sulfati su jedan od najštetnijih sastojaka koji se mogu naći u popularnim regeneratorima. Površinski aktivne supstance kao što su sulfati se koriste za uklanjanje ostataka i viška ulja sa kože glave, ali u isto vreme dovode do pucanja vlasi, i slabljenje korena, ističu stručnjaci.

2. Silikoni

Dva najgora sastojka regeneratora za kosu su silikoni i alkohol. Nažalost, mnogi regeneratori će imati jedan od tih sastojaka kao svoj prvi sastojak. Silikoni ne daju nikakvu korist vašoj vlasi osim privremenog osećaja mekoće. Međutim, vremenom se nakupljaju na dlaci, opterećuju je i dovode do dodatnog opadanja.

3. Alkohol

Kada je reč o alkoholu kao "toksičnom" sastojku za finu, proređenu i ravnu kosu, stručnjaci napominju da se on često nalazi u regeneratorima koji naglašavaju volumen. Alholol u ovom slučaju kontroliše masnoću korena koja može biti "krivac" za manjak volumena, ali neretko i kriju teže sastojke u regeneratoru. 

alkohol u balzamu može doprineti opadanju.
profimedia/Aya Muse via Bestimage 

Da, možda ćete imati više volumena, ali na duže staze, alkohol će dodatno oštetiti i isušiti vašu kosu, ali i oslabiti koren, i u isto vreme poništiće prednosti drugih sastojaka u vašem balzamu.

Sastojci u proizvodima koje treba tražiti umesto toga

Ukoliko imate tanku i slabu kosu, ili  je već došlo do opadanja, proizvodi sa sulfatima su inače veliko no-no na listi. umesto toga potražite proizvode koji sadrže prirodne sastojke kao što su kokosovo ulje ili ulje jojobe, ricinus koji će vam pomoći da nahranite i revitalizirate kosu.

Takođe, iako većina ljudi nema tu naviku, pre nego što pro kupite određeni proizvod obavezno pročitajte šta piše na etiketi, a prva tri sastojka na bočici su ključna jer su navedeni prema količini koja se koristi. 

Bonus video:

Kako podstići rast kose Instagram/moniquemrapier