Priroda je riznica korisnih sastojaka koji pomažu u nezi, kako kože, tako i kose. I pored milion opcija na kozmetičkim rafovima u prodavnicama, retki su proizvodi koji većini odgovaraju kao što je to slučaj sa nekim sastojkom iz prirode.

Od biljaka do esencijalnih ulja, postoje različiti ekstrakti koji se mogu koristiti za oporavak beživotne i oštećene kose, a jedan od njih je susam.

Susamovo ulje za kosu je odlično, ali kakve rezultate ono zapravo daje? Pa, za početak, ovo je jedno od najstarijih ulja koje koriste ljudi i to dosta govori o njegovoj efikasnosti.

Susam je odličan sa svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima koja imaju moć da transformišu stanje kose.

Zašto koristiti susamovo ulje za kosu

Susamovo ulje je jedan od najstarijih lekova za kožu, kosu i zdravlje. Ima mnoštvo prednosti poput sprečavanja od raznih infekcija kose i kože glave, oslobađanja od toksina, zaštite od UV zraka i još mnogo toga.

1. Sprečava sede

Susamovo ulje ima svojstva zatamnjivanja kose. To ga čini efikasnim sredstvom za sprečavanje pojave prerano sede kose. Iako se seda kosa često javlja zbog starosti, moguće je videti i pre vremena zbog raznoraznih unutrašnjih i spoljašnjih faktora.
Unutrašnji faktori su uglavnom povezani sa stresom i anksioznošću, dok su eksterni faktori uglavnom povezani sa zagađenjem. Susamovo ulje takođe pomaže da zadržite prirodnu boju vaše kose.

2. Smanjuje opadanje

Opet, ako patite od proređivanja kose, redovno utrljajte susamovo ulje na kožu glave jer ćete na taj način ubrzati rast kose i dati joj gustinu. Susamovo ulje mnogi preporučuju kao siguran i prilično efikasan tretman prilikom opadanja kose. Masaža uljem za kosu takođe poboljšava cirkulaciju krvi što doprinosi rastu kose.

3. Sprečava vaške

Postoji mnogo proizvoda dostupnih na tržištu. Međutim, oni su puni hemikalija usmerenih na ubijanje vaški. Često, dok se vaša kosa očisti od vaški, njena tekstura može biti veoma oštećena.
To nije slučaj sa susamovim uljem. Po prirodi je antifungalna i antibakterijska i nežno uklanja vaške. Može se kombinovati sa drugim esencijalnim uljima kao što je ulje čajevca kako bi efikasnije delovalo na vaške.

Susamovo ulje za kosu.
Unsplash/Diego Morales 

4. Umiruje suvu kosu

Susamovo ulje je efikasno utiče na suvu kosu sklonu lomljenju. Ima svojstva hlađenja i kondicioniranja koja osiguravaju da na vašu kosu ne utiče visoka toplota. Susamovo ulje takođe osigurava da vlaga ostane zaključana u vašoj kosi. Formira zaštitni sloj, čime se osigurava da zagađenje više ne utiče na vašu kosu.

5. Štiti kosu od UV zraka

UV zraci negativno utiču na kožu i kosu, a susamovo ulje je prirodo i efikasno sredstvo koje štiti kosu od sunca. Formira zaštitni sloj na kosi i osigurava da je zaštićena od sunčevih zraka. Takođe pomaže u zaštiti kose od zagađenja.

6. Sprečava pojavu peruti

Susamovo ulje je po prirodi antifungalno i antibakterijsko. To znači da je efikasan i protiv infekcija temena glave koje dovode do perutanja kože i peruti. Takođe pomaže u smirivanju kože, čime se kontroliše svrab. Osigurava da koža glave bude oslobođena infekcija i svraba, i time podstiče rast zdrave i lepe kose.

7. Sprečava opadanje kose

Još jedan aspekt gde je susamovo ulje izuzetno korisno jeste u sprečavanju opadanja kose. Dva glavna faktora koji doprinose opadanju kose su stres i anksioznost. Masaža susamovim uljem pomaže u smirivanju nerava. Pomaže kod stresa i na taj način smanjuje opadanje kose. Možete čak i da napravite neku vrstu eliksira mešanjem susamovog ulja sa uljem ilang ilanga ili čak uljem eukaliptusa. Takođe pomaže u lečenju stanja kao što su migrena i nesanica.