U moru dijeta, nekada je teško pronaći onu koja odgovara našim potrebama, željama i ambicijama.

Ovog proleća, jedna od najpopularnijih je 'low-carb dijeta' koja, kao što joj i naziv kaže, smanjuje unos ugljenih hidrata u odnosu na standardne preporuke gde bi oni trebali da čine od 45 do 60 posto ukupnog energetskog unosa.

Dakle, u slučaju ove dijete, svakako treba da izbacite slatkiše i slatke napitke, te u nastavku vam donosimo koje namirnice treba da izbegavate, ali i kojim da ih zamenite.

1. Neke vrste voća

Posebno se savetuje da izbegavate sušeno voće, a najbolje je konzumirati bobičasto koje ima najmanji udeo ugljenih hidrata i visok udeo vlakana - na primer borovnice, maline ili kupine.

2. Hleb, žitarice i proizvodi od testa

Umesto klasičnog hleba, kod kuće možete pripremiti low-carb ili keto verzije hleba. Također, preporučuje se smanjivanje konzumacije na minimum ili potpuno izbacivanje kada su u pitanju riža, pšenica i zobene pahuljice.

3. Mleko

Možete obično mleko da zamenite bademovim koje ima manje ugljenih hidrata, a ako koristite samo male količine mleka za kafu, bolja je opcija slatka pavlaka.

no-revisions-tMsuCz2DgMI-unsplash.jpg
Unsplash/No Revision 

4. Mahunarke i grahorice

Iako su imaju izvrsnu nutritivnu vrednost, bogate su ugljenim hidratima. Ako već ne možete da ih izbacite, onda njihovu konzumaciju svedite na minimum, a na 100 grama kuvanih namirnica, najmanje grama ugljenih hidrata ima grašak.

5. Voćni jogurti

Voćne varijante bogate su ugljenim hidratima, stoga radije kupite običan jogurt. Još bolja opcija - birajte grčki tip jogurta.

6. Voćni sokovi

Iako iz njih dobijamo vitamine, puni su brzo probavljivih ugljenih hidrata. Stoga, uvek radije birajte običnu vodu.

7. Krekeri i čips

Kao i sve ostale grickalice - zaboravite ih. Ako već imate potrebu za grickanjem, radije posegnite za zdravim grickalicama od voća.

jo-sonn-zeFy-oCUhV8-unsplash.jpg
Unsplash/Jo Sonn 

8. Med i šećeri

Umesto ovih vrsta poslastica, radije koristite eritrit.

9. Skrobno povrće

Na primer kukuruz, krompir ili cvekla... Umesto njih, koristite zeleno lisnato povrće poput zelene salate, blitve, spanaća ili kelja.

10. Testenina

Bolja opcija je integralna testenina, testenina od tikvica ili shirataki testenina.

11. Musli i slične žitarice

Ako ste na low-carb prehrani, doručak sa žitaricama zamenite jajima.

12. Pivo

Pivo je prepuno ugljenih hidrata, stoga radije birajte suva vina ili neobojena žestoka alkoholna pića.