Čaša vode sa limunom kao prva stvar koju ćete popiti ujutru - jedan je od najdragocenijih saveta za zdravlje - i to ne samo zbog svojih pročišćavajućih svojstava. Naime, njeni benefiti prevazilaze detoksikaciju. Zbog toga smo poslušali savete nutricionistkinje Laure Parade, direktorke Slow Life House-a, te saznali na koje sve načine voda s limunom možda da poboljša vaše zdravlje.

  1. „Pokreće proces varenja ujutru“, kaže Laura, dodajući da takođe pomaže u borbi protiv lošeg varenja, žgaravice i nadimanja. Pored toga, poznato je da limun stimuliše proizvodnju žuči i želudačnih sokova, i stoga može sprečiti stvaranje gasova.
  2. „Jača imuni sistem“, dodaje, misleći na visok sadržaj vitamina C u limunovom soku. Pored toga, voda s limunom je bogata vitaminom B, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i enzimima.
  3. Dobra je za kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata koji „sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala“.
  4. Hidrira telo i, posebno ujutru na prazan stomak, efikasna je za stimulisanje metabolizma. Još jedna korist od nadogradnje čaše vode sa limunovim sokom? „[To] joj pruža prijatan ukus koji olakšava pijenje veće količine vode“, kaže Parada.
  5. „[Voda sa limunom] poboljšava prolaz kroz creva i hidrira debelo crevo“, kaže Parada, zbog čega može pomoći kod zatvora, posebno na prazan stomak ujutru. Pored toga, limun, koji je bogat vlaknima, takođe pogoduje zdravlju creva.
pexels-solodsha-8605815.jpg
Pexels/Solodsha 

Zapamtite: voda mora biti mlaka, ne vruća ili hladna

Nutricionistkinja naglašava da je važno da temperatura vode bude mlaka, a ne vruća, jer „treba da bude na istoj temperaturi kao naše telo - tako se mnogo brže apsorbuje“.

I ne, limun ne alkalizuje

Među svim benefitima koje ima, alkalizacija nije jedna od njih, kaže Laura. „Često se čuje da voda sa limunom može da modifikuje pH krvi sa alkalizirajućim efektom. Međutim, ovo je pogrešno jer su bubrezi, jetra i pluća zaduženi za regulisanje kiselosti krvi, držeći je u rasponu od 7,3 do 7,5”, kaže ona.