Soda bikarbona je veoma jednostavan preparat - sadrži samo natrijum bikarbonat. Natrijum bikarbonat je baza koja regauje kada dođe u kontakt sa kiselinom. Reakcija proizvodi ugljen-dioksid. Natrijum bikarbonat je prirodna supstanca koja se nalazi u živim bićima.

Zadatak sode bikarbone je da održi nivo PH vrednosti tamo gde treba održati život. Zbog toga se soda bikarbona koristi kao terapija za mnoge bolesti.

U čašu vode razmutite kašičicu sode bikarbone i tu tečnost popijte. Ovo je stari lek koji se koristi za ublažavanje simptoma: artritisa, probavne smetnje, infekcije, gorušicu...

1. Soda bikarbona je antacid

Zbog toga što je antacid, soda bikarbona neutrališe kiselinu u želucu. Ona će ublažiti žgaravicu, a pospešuje i podrigivanje koje će želudac osloboditi gasa i nadutosti.

2. Soda bikarbona obezbeđuje telu idealnu PH vrednost

Iako je kiselina potrebna da se hrana vari, ipak previše kisela sredina u vašem telu može da dovede od ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Stoga je tu soda bikarbona koja telu vraća idealnu PH vrednost, tj. bazira telo i sprečava razvoj ozbiljnih bolesti.

soda telu daje energiju
Unsplash/Stephen Rheeder 

3. Soda bikarbona smanjuje upalu

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što su giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Ovu upalu soda bikarbona odlično rešava.

4. Olakšava infekcije urinarnog trakta

Osim što treba da pijete mnogo vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći da izlečite infekcije urinarnog trakta. Ona redukuje kiselinu u urinu. Ako ste skloni infekcijama, pijte sodu bikarbonu razmućenu u vodi.

5. Daje telu energiju

Ako naprono vežbate, doći će do nakupljanja mlečne kiseline u mišićima, a to uzrokuje bol i  umor. Da biste telu dali energiju u 4 čaše vode pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli i 2 kašike meda, i jednu kašiku soka od limuna. Pijte ovu tečnost tokom dana.

Izvor: Stil.rs