Gubitak kose retko se rešava jednim tretmanom. Može postojati nekoliko razloga zašto vam se kosa proređuje nakon 40. godine, uključujući starost, genetiku, stres, hormonske promene, pa čak i određene lekove koje uzimate. Ali isto tako, postoji i nekoliko efikasnih rešenja da koža vaše glave ozdravi, a kosa počne da raste.

Korišćenje ulja za kosu i masiranje vlasišta su dva dobra primera prakse koje mnogi stručnjaci za kosu, ali sa toliko ulja na tržištu, odakle biste trebali početi? Naime, podmazivanje kose/temena je postao trend na TikTok-u, međutim, upotreba neodgovarajućih proizvoda ili čak nepravilnih tehnika na vašem temenu može proizvesti neželjene reakcije.

Evo koja 3 ulja za problematično vlasište i opadanje kose preporučuju triholozi.

Amla ulje

Amla ulje je bogato vitaminima i antioksidansima, ima antibakterijska svojstva i ojačava vlakna kose. Takođe, hidrira suve i lomljive pramenove kose i vlaži kožu glave. Amla ulje se može koristiti na svim tipovima kose.

Najbolja ulja za kosu
Shutterstock 

Arganovo ulje

Arganovo ulje je antiinflamatorno ulje, tako da je odlično za smirivanje osetljivog temena koje svrbi. Ne samo oblaže dlaku, već može da prodre u kutikulu kose, a naročito se preporučuje kod kovrdžave kose.

Ulje jojobe

Ulje jojobe zapravo ima brojne prednosti za kosu i kožu glave kojih možda niste svesni. Ono pomaže temenu da zadrži vlagu, kao i u borbi protiv peruti jer reguliše proizvodnju sebuma.

profimedia-0471582196.jpg
IKKS via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Na koji način koristiti ulja za kosu?

Možete ih koristiti kao tretman pre šamponiranja - umasirajte ulje u kožu glave, a zatim ga držite 30 minuta pre pranja kose ili tokom cele noći. Nekoliko kapi ulja uvek možete utrčljati na krajeve kose, nakon pranja, bez ispiranja, za sjaj i nežnost vlasi.

Nekoliko dodatnih saveta stručnjaka za kosu:

  • Ne idite u krevet sa mokrom kosom/temenom.
  • Uverite se da koristite adekvatan šampon u odnosu na tip vaše kože.
  • Koristite blagi piling pre pranja šamponom kako biste uklonili naslage na koži glave.
  • Masirajte vlasište da biste povećali cirkulaciju.
  • Ne nanosite regenerator na teme glave (samo od sredine kose do krajeva).
  • Uvek pratite uputstva proizvođača na proizvodima, baš kao i na uljima.