Kako starimo, stari i naša kosa. Da li to znači da naša kosa ne može da izgleda neverovatno? Apsolutno ne. Ali to znači da nam je potrebna nova, prilagođena rutina nege i stilizovanja kako bi kosa (p)ostala gusta, bujna i zdrava. Caleb Backe, stručnjak za kosu ispred Maple Holistics brenda, izdvaja savete koji mogu da učine čuda za izgled vaše kose posle 50. godine.

Stepenasta kosa + lokne

Sve počinje pravim odabirom frizure. „Odlučite se za stepenaste pramenove jer stvaraju teksturu, dajući iluziju gušće kose“, kaže Backe. Preporučuje i stilove koji dodaju širinu i punoću, kao što su opušteni talasi ili lokne. „Korišćenje pegle za uvijanje ili viklera može vam pomoći u stvaranju raskošnih lokni koje daju volumen“, kaže Backe. „Pored toga, razmislite o korišćenju spreja za teksturu ili suvog šampona da biste svojoj kosi dodali čvrstoću.

Tapiranje

Nežno tapirajte kosu u središnjem delu glave da biste joj dali visinu i stvorili iluziju punije kose, a takođe, korišćenje spreja ili pene za podizanje korena može dati potreban volumen. „Ovi proizvodi se nanose na koren pre feniranja kako bi se povećala njena bujnost i gustina“kaže Backe. 

Izbegavajte teške regeneratore

„Izbegavajte korišćenje teških, gustih balzama“, kaže Backe, „umesto toga, odlučite se za lagane regeneratore ili ga čak preskočite ako vaša kosa ne zahteva mnogo vlage.“

Isto važi i za serume na bazi ulja koji mogu da otežaju kosu i učine je masnom ili ravnom.

3 FRIZURE KOJE IMAJU EFEKAT FACE LIFTINGA: Ekspertkinja za kosu preporučuje različite lookove za žene 50+ godina
Courtesy of Karen Millen/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Osenčite koren kose

Gustinu tanke kose možete zakamuflirati dodavanjem senke u korenu kose, kažu stručnjaci. „To stvara dimenziju i čini da kosa izgleda punije“, dodaju. „Nanesite obojeni sprej ili farbu koja je malo tamnija od vaše nijanse, samo na područje korena.“

Podignite kosu u korenu pravim alatima

Kosa koja pada ravno može izgledati tanje, a jedan od načina da se to izbegne je dodavanje volumena u korenu. Stručnjaci preporučuju nežno sušenje kose profesionalnim fenom za kosu, a zatim čičak viklerima koji se omotavaju oko vaše kose samo jedan do dva puta. „Sačekajte da se kosa osuši oko valjaka pre uklanjanja i stilizovanja.”

profimedia-0772392477.jpg
Courtesy of Karen Millen/Mega / The Mega Agency / Profimedia