Kako starimo, opadanje i stanjivanje kosepostaju neizbežni, bez obzira na pol. Ova dva stanja nisu nužno povezani, pa često možete čuti da imate mnogo kose, ali da je vlas tanka. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete da ga predupredite, umanjite ili sakrijete stanjivanje kose Kako dermatološkinja Dr. Jamuna Pai za Vogue India, "Iako se genetski uzroci ne mogu lečiti, hormonalni i životni izbori su oni na koje možemo da utičemo."

Kako prepoznati da li vam se kosa stanjuje

Prvo, određivanje da li vam kosa stanjuje ili ne trebalo bi procenjivati nekoliko nedelja, a ne dana, jer gubitak kose varira. Triholog Dr. Iain Sallis preporučuje "test repa": obratite pažnju na debljinu i "swish" vašeg repa. Tanji rep i povećan broj vlasi koje štrče su znakovi stanjivanja kose.

Saveti i kućni lekovi

Dakle, shvatili ste da vam se kosa stanjuje. Šta sada? Vodeći triholog Dr. Anabel Kingsley iz Philip Kingsley preporučuje da prvo proverite medicinske uzroke, i to pomoću analize krvi i merenja feritina. Urednica Vogue India, Hasina Jeelani, takođe preporučuje razne kućne lekove, uključujući maske za kosu sa kafom, jajetom ili limunom, kao i ishranu bogatu proteinima i suplemente vitamina D i kompleksa vitamina B.

Često, stanjivanje kose kod žena rezultat je tzv. trakcijske alopecije, a koju uzrokuju prezategnute frizura poput repa i punđe. Dr. Pai predlaže da radije zaboravite popularne frizure sa skupljenom kosom unazad i umesto toga neko vreme nosite puštenu kosu.

Najbolji mehanizmi protiv stanjivanja kose

Adekvatna nega, prirodni sastojci i određeni preparati mogu da budu od pomoći u borbi protiv stanjivanja, ali i opadanja kose.

  1. Vitamin D je poznat po tome što jača kosu, dok kompleks vitamina B može doprineti gustini kose i kvalitetu temena. Biotin je takođe koristan agens za jačanje i pomaže kosi da brže i jače raste.
  2. Pređite na ishranu bogatu proteinima koja podstiče rast nove kose. Jaja takođe služe kao odličan izvor proteina, a žumance sadrži peptide koji stimulišu rast folikula kose. Da biste dali dodatni podsticaj snazi vaše kose, umutite jedno žumance i nanesite ga na folikule i kosu, ostavite ga da deluje sat vremena pre nego što ga isperete šamponom.
  3. Kofein prisutan u kafi može pomoći u rastu novih folikula kose. Pomešajte jednu kašiku meda sa sličnom količinom maslinovog ulja i dodajte dve kašičice kafe u prahu. Nanesite smesu kao masku na teme, ostavite je 20 minuta i isperite šamponom.
  4. Sveži sok od limuna ili ulje limuna takođe su vredni kandidati za podsticanje rasta kose i održavanje zdravog temena. Da biste iskoristili njegove benefite, nanesite sveži sok od limuna na teme i kosu 15 minuta pre nego što je operete šamponom. Takođe, možete dodati malo limuna u svoju omiljenu masku za kosu.
  5. Masaža područja duž linije kose hranljivim uljima, poput kokosovog ulja i ulja badema, pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, što dovodi do jačanja kose.
  6. Upotreba topičkog tretmana, poput Minoxidila, može značajno pomoći u povećanju volumena kose.

 GQ preporučuje preparate za teksturu, volumen i stilizaciju koji odgovara vašem tipu kose, suvi šampon, ali i da pranje kose šamponom svaki drugi-treći put zamenite pranjem kose samo i isključivo regeneratorom (tzv. cowash). Proizvodi za zgusnjavanje kose poput pene, šampona i regeneratora takođe su odličan izbor.

 U galeriji otkrijte neke od najboljih proizvoda protiv stanjivanja kose.

olaplex, The Ordinary Istražite ponudu.

 Izvor: ELLE/T.Đ.

Ako tražite dodatnu podršku, trebali biste uključiti dodatke za kosu u svoju ishranu. Vitamin D je poznat po tome što jača kosu, dok kompleks vitamina B može doprineti gustini kose i kvalitetu vlasca kose. Biotin je takođe koristan agens za jačanje kose i pomaže joj da brže i jače raste.

Pređite na ishranu bogatu proteinima koja pomaže u smanjenju opadanja kose duž linije kose, istovremeno podstičući rast nove kose. Jaja takođe služe kao odličan izvor proteina, a žumance sadrži peptide koji stimulišu rast folikula kose. Da biste dali dodatni podsticaj snazi vaše kose, umutite jedno žumance i nanesite ga na folikule i kosu, ostavite ga da deluje sat vremena pre nego što ga isperete šamponom.

Slično tome, kofein prisutan u kafi može pomoći rastu novih folikula kose. Pomešajte jednu kašiku meda sa sličnom količinom maslinovog ulja i dodajte dve kašičice kafe u prahu. Nanesite smesu kao masku na teme, ostavite je 20 minuta i isperite šamponom.

Sveži sok od limuna ili ulje limuna takođe su vredni kandidati za podsticanje rasta kose i održavanje zdravog temena. Da biste iskoristili njegove beneficije, nanesite sveži sok od limuna na teme i kosu 15 minuta pre nego što je operete šamponom. Alternativno, možete dodati malo limuna u svoju omiljenu masku za kosu.

Masaža područja duž linije kose hranljivim uljima, poput kokosovog ulja i ulja badema, pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, što dovodi do jačanja kose.

Upotreba topičkog rešenja, poput Minoxidila, može značajno pomoći u povećanju volumena kose i prikrivanju povlačeće linije kose.