Ako se neko razume u svečane frizure tokom sezone proslava, to su celebrity frizeri. Andrew Fitzsimons je stalni deo hair & makeup tima Jennifer Lopez, Alessandre Ambrosio, Megan Fox, kao i porodice Kardashian, a specijalno za Vogue podelio je pet proverenih pravila da frizura zablista tokom sezone novogodišnjih zabava i provoda.

Ne zaboravite zaštitu

Ovo doba godine često podrazumeva često menjanje frizura, a sa više stilizovanja dolazi i više oštećenja. Ako ne koristite uređaje poput pegle i stajlera, onda ne morate da brinete, ali ako su visoke temperature za oblikovanje - tada je obavezno da zaštitite pramenove od oštećenja uzrokovanih toplotom. "Svaki put kada koristite toplotu da postignete određeni izgled, neophodno je koristiti sredstvo za zaštitu od toplote", potvrđuje Fitzsimons. "Ovo će sprečiti da kosa postane suva i oštećena, što često dovodi do pucanja vlasi."

Ukosnice su dozvoljene

Iako zvuči staromodno, ukosnice su nešto što ćete pronaći u neseseru svakog frizera. "Ako radim podignutu frizuru, ukosnice su ključni deo i uvek preporučujem da ih imate pri ruci kako biste lako mogli da skupite svaki pramen", kaže on. Međutim, nije dovoljno kupiti bilo koje ukosnice, već one u boji vaše kose. Takođe, ne stavljajte mnogo kose u nju jer neće držati, a kako biste je fiksirali, na kraju nanesti lak za kosu na sve delove s ukosnicama. 

Suvi šampon za sve namene

Iako je suvi šampon naš glavni saveznik tokom cele godine, posebno pomaže tokom sezone proslava. "Ako nemate vremena da operete kosu između događaja, suvi šampon je vaš najbolji prijatelj", kaže Fitzsimons. "Pomaže apsorbovanju ulja sa vašeg temena, čak i bez pranja, pa je zaista korisno imati ga u torbi tokom praznične sezone ako imate gust raspored." Osim čišćenja, korišćenje suvog šampona kao spreja za stilizovanje je trik beauty insajdera koji tokom ove sezone zaista vredi zlata. Naime, on dodaje volumen na način da frizura izgleda manje uglađeno, ali i dalje chic, te pri tom čini dobru bazu ako nanosite aksesoare poput ukosnica, šnalica, rajfova. "Zapravo preporučujem prskanje suvog šampona na koren nakon što ste oprali i osušili kosu kako biste dodatno produžili trajanje frizuru, to je i bolje rešenje nego da ga nanesete drugi, treći dan", dodaje Fitzsimons.

profimedia-0556976961.jpg
Etro via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Ne zaboravite na lak za kosu

Ako ste uvereni da vam lak za kosu nije potreban, vreme je da razmislite ponovo. Dobar lak za kosu sa fleksibilnim učvršćivanjem pomoći će da držite svaku dlaku na svom mestu i očuvate frizuru. Naročito, ako težite zalizanom repu ili punđi - final touch je uvek lak makar u minimalnim količinama. Nanesti ga na prste ili na četku i pređite preko zalizanog dela kose, a zatim prođite gustom četkom za zaglađivanje kako biste popunili eventualne rupe.

Aksesoari = praznična euforija

Ako volite dodatke za kosu, ali niste dovoljno hrabri da ih nosite, Božić je pravo vreme da se na to odvažite. "Za praznike volim da koristim aksesoare za kosu kako bih frizuru look učinio malo ekskluzivnijim i svečanijim", kaže Fitzsimons. "Možete dodati sjajnu traku za chic izgled ili zlatne šnalice koje će se uklopiti uz nakit koji nosite".