Kada temperature opadaju i nastupa sezona jesen/zima, ovo može biti izazovno vreme za one koji žele sjaj na koži. Suva koža zamenjuje blistav ten i u tom trenutku mnogi od nas menjaju dosadašnju rutinu šminkanja.

Ipak, kako kažu, "nega pre svega" trebala bi da postane dobra navika jer predstavlja ključan segment koji garantuje blistav izgled kože i u hladnim mesecima. 

Dvoje šminkera odlučili su da podele svoje savete o stvaranju prelepe baze - jer na prirodnu i blistavu kožu lica ne morate da zaboravite samo zbog vremenskih uslova!

Odgovorite na potrebe vaše kože

Već sada ste svesni da se koža menja tokom jeseni i zime - kožna barijera postaje kompromitovana zbog hladnoće i centralnog grejanja, pa je ključno proceniti kako koža izgleda i oseća se pre nanošenja baze.

„Savetovao bih da se pogledate u ogledalo i odvojite vreme da shvatite šta je vašoj koži potrebno“, predlaže šminker Thom Walker. "Verovatno je to hidratacija i neki blagi piling."

Umesto zrnastih pilinga, potražite piling tonike koji nežno uklanjaju mrtve ćelije kože za koje se podloga voli držati.

Držite se temelja, a promenite svoj prajmer

Ne morate da kupujete potpuno novi puder za hladnije mesece. Uprkos tome što joj je tokom cele godine na dohvat ruke nebrojeno mnogo pudera, šminkerka Linsei Alekander kaže da se pridržava omiljenih brendova pudera koje koristi tokom cele godine, samo ih u zavisnosti od sezone kapima za nijansiranje boje prilagođava svom tenu.

Koristite korektivne boje

„Razlika između vaše kože leti i zimi je ta što ima lep topli sjaj u toplijim mesecima i izgledate zdravije nego zimi“, kaže Walker.
„Ako ste neko ko ima preplanulu boju ili ste skloni opekotinama od sunca, preporučujem proizvode za korigovanje boja na licu (crvenila ili ljubičastih kapilara) koji super hidriraju.“ Takve su kremice sa rozim ili zelenim tonom koje se mazanjem po koži pretvaraju u boju prilagođenu vašem licu, a njihova primarna uloga je da izjednače ten.

Kako do završnog second skin efekta?

Trend second skin zaludeo je celu beauty industriju, a njegova popularnost ni posle toliko vremena ne jenjava. Reč je o stvaranju najprirodnije mogućeg izgleda kože, kako bi izgledao kao "druga koža" (second skin). Savremeni način nošenja podloge (i svih osnovnih proizvoda) je da izgledate kao da nemate ništa na licu.

Osim upotrebe formula koje su srednje pokrivene i lagane ili mešanja formula za postizanje željenog efekta, primena je ključna.

„Obožavam da koristim četkicu za puder“, kaže Walker. "Možete završiti prozirnim, laganim presovanim ili puderom u prahu koji je poput svilenog vela preko lica."

Alexander potvrđuje da je „škrta“ oko nanošenja pudera kako bi se uverio da „ne uništava kožu“, i nanosi ga samo na mesta koja to najviše zahtevaju, kao što su ispod očiju, oko nosa i na čelu. „Radije kontrolišem količinu sebuma na licu koristeći preparate za negu kože“, kaže ona.

victoria beckham
Foto: Profimedia 

Dodajte toplinu kremastim teksturama

Da biste koži vratili život i sjaj nakon nanošenja podloge, upoznajte se sa kremastim rumenilima i bronzerima.

„Potrebno vam je nešto lagano da se istopi u koži, a ne puder, koji često smatram nepotrebnim. Ako je vaša koža dehidrirana, puder jednostavno neće ostati na vašem licu“, kaže Alexandar.

"U međuvremenu, kremasto rumenilo će vam dati predivan, blistav i rosan efekat." Aleksander kaže da se ove formule mogu stopiti u kožu prstima. Put do toplog tena možete prevariti i kremastim bronzerom, kojih je na polica omiljenih kozmetičkih prodavnica sve više.