Kalijum je jedna od najvažnijih hranljivih materija, jer igra ključnu ulogu u jačanju mišića, nervnih funkcija i zdravlju srca. Ako ne unosite preporučenu dozu od 4.700 mg dnevno, mogu se javiti umor, grčevi u mišićima, podrhtavanje srce i napadi nesvestice.

Verovatno ste čuli da su banane dobar izvor kalijuma, što je tačno. Ova ukusna voćka je odličan izbor ako đelite da unesete kalijum, jer banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama ove važne materije.

Slatki krompir

Neka vam slatki krompir tokom celog leta bude prilog uz svako jelo. Ova ukusna namirnica puna vitamina sadrži čak 542 miligrama kalijuma u jednoj porciji!

Avokado

Sa svakim avokadom unesete dragocenih 487 miligrama kalijuma u vaš organizam.

Beli pasulj

Sipajte ga u supu, poslužite kao prilog. Kako god da ga pripremate odlično je, jer je pasulj pun kalijuma. U samo 90 grama belog pasulja nalazi se neverovatnih 502 miligrama ovog dragocenog minerala.

Ko kaže da hrana bez mesa nije ukusna? Ovi recepti će vas raspametiti!
Ana Vlatković Gourmana 

Jogurt

Ako želite da imate zdravu užinu, ne može bolje od zdravog, osvežavajućeg jogurta. Kroz standardnu porciju od 250 mililitra obezbedićete sebi 579 miligrama kalijuma.

Spanać

Navalite na spanać jer se u 220 grama ovog zdravog povrća nalazi neverovatnih 839 miligrama kalijuma! Stavljajte ga u salatu, pljeskavicu, napitak... Izaberite jedan od mnogo načina i konzumirajte spanać redovno.

Paradajz sos

Sveži paradajz je odličan, ali paradajz sos i pire su bolji izvori kalijuma. Jedna četvrtina šolje daje vam 664 mg ovog minerala, dok pola šolje pirea ima 549 mg. Sok od paradajza ima više od 400 mg.

Suve šljive

Samo tri četvrtine šolje suvih šljiva daće vam 530 mg kalijuma. Iako verovatno znate da su odlične za varenje, manje je poznato da su dobre i za jačanje kostiju. Jedna studija pokazala je da žene koje jedu 10 suvih šljiva dnevno imaju znatno gušće kosti od onih koje su jele drugo sušeno voće.