Kako starimo, naša koža se menja, pa tako i način na koji koristimo šminku. Mnoge proizvode moramo zameniti i prilagoditi drugačijoj teksturi kože koja više nije ista kao u mlađim danima. Uz pomoć profesionalnih makeup artista, u nastavku otkrivamo najvažnije savete za šminkanje zrele kože

Kako se šminka zrela koža i sakrivaju znakovi starenja?

Postoji nekoliko pravila kod šminkanja zrelije kože. Potrebno je prvo dobro očistiti i hidrirati kožu. Prekriti nazolabijalne bore svetlijim nijansama korektora i potamniti područje ispod brade tamnim korektorom. Nanesite kremasto rumenilo na obraze kako bi vaša koža dobila boju i sjaj. Važno je odbaciti guste mat pudere - umesto njih koristite mineralne i to samo na području gde nemate bora. Zaboravite hladne zemljane i sive nijanse, crne i sedefaste tonove.

profimedia-0369099128.jpg
Profimedia 

Koje senke koristiti?

Za šminkanje očiju koristite satenske i stick matirane teksture. Izbegavajte sedefaste, kao i crne nijanse te jasne konture i masne senke. Umjesto toga koristite meke smokey senke. Obratite pažnju na smeđu maskaru - izgledaće puno prirodnije na vašim očima nego crna.

Kako izabrati tečni puder za zrelu kožu?

Zrelu kožu je lako identificirati. Glavni znakovi su gubitak elastičnosti i bore. Na temelju toga posebnu pozornost treba posvetiti izboru tekućeg pudera kako se ne bi krivim odabirom naglasile bore. Puder bi trebao biti hidratantan i sadržavati visoki faktor SPF-a te biti lagan i fleksibilan. Prisutnost reflektirajućih čestica i sastojaka protiv starenja je dobrodošla. Dobar puder neće samo sakriti bore, već će produljiti i život vaše šminke tijekom dana.

Kako odabrati korektor?

Korektor bi takođe trebao da bude hidratantan, jer je koža ispod očiju suvlja i tanja. Idealno bi bilo da sadrži čestice koje reflektuju svetlost. Korektori su, po pravilu, gusti i suvi, pa ih koristite samo toakasto, kako ne biste naglasili suvlje delove.

profimedia-0405626046.jpg
Profimedia 

Koji ruž odabrati?

Ne zaboravite na olovku za usne. Prednost dajte kremastim i hidratantnim ruževima, a vrlo gustu i suvu teksturu treba izbegavati. Upotrebite tople nijanse: breskvu, ružičastu, koralnu ili terakotu. I isključite hladne boje. Tamni ruž za usne se može koristiti, ali bi takođe trebao biti topliji, bliži grimiznom tonu. I ne plašite se crvenog ruža: glavno pravilo je da pronađete dobar ton.

Kako koristiti bronzere i highlightere?

Korektivna sredstva, kao što su bronzer, bolje je koristiti u kremastom obliku, kao na primer u sticku. Ova tekstura ne naglašava nepravilnu teksturu i bore, za razliku od suvih i puderastih tekstura. Isto pravilo vredi i za odabir highlightera. Proizvod ne sme da sadrži velike reflektirajuće čestice - samo najsitnije za lagani sjaj kože. Može se zameniti i sjajnim primerom koji možete dodati na tečni puder i laganim kružnim pokretima preneti na jagodice, vrh nosa i iznad usne.