Eterično ulje lavande jedno je od najcenjenijih i najčešće korišćenih ulja u aromaterapiji. Što se tiče dejstva eteričnog ulja lavande, ono može biti trenutno ili u nekom kraćem periodu a to je od 20 do 70 minuta nakon nanošenja ulja na kožu. Imajte na umu da je ulje vrlo prodorno i vrlo delotvorno, jer je ono i esencija biljke od koje se dobijaju.

Proverite kako ga sve možete koristiti eterično ulje lavande.

Za opuštanje mišića

Topla kupka, u koju je dodano 10-ak kapi eteričnog ulja lavande, opušta umorne mišiće.

Za osvežavanje vazduha u prostorijama

Napravite sami prirodni osveživač vazduha u koji ćete dodati eterično ulje lavande.

Prirodna zaštita protiv komaraca

Eterično ulje lavande prirodna je zaštita od komaraca. Nanesite nekoliko kapi ulja od lavande na čelo, vrat i dlanove, pre izlaska iz doma ili odlaska u prirodu.

Za kožu sklonu aknama

Eterično ulje lavande je jedno od naučinkovitijih ulja u tretiranju akni. Sprečava razmnožavanje bakterija koje uzrokuju nastanak akni i pomaže u balansiranju lučenja sebuma, koji začepljuje pore kože lica.

rocknwool-x3N59fMm0ME-unsplash.jpg
Unsplash/Rocknwool 

Za opuštanje umornih stopala

Eterično ulje lavande opušta umorna stopala i odstranjuje neugodne mirise.

Za ublažavanje menstrualnih tegoba

Umasirajte nekoliko kapi etričnog ulja na donji deo abdomena ili položite oblog s toplom vodom, na koji ste prethodno nakapali nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande.

Za redukovanje stresa

Ako ste pod stresom, nervozni i uznemireni, nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande na papirnatu maramicu ili na komadić vate i prislonite na nozdrve. Dišite duboko i posmatrajte kako miris lavande deluje opuštajuće na vašu psihu.

Dobrobit lavandinog ulja

Postoje zapisi koji govore o tome da je lavandino eterično ulje korišćeno za medicinske i religiozne svrhe pre više od 2500 godina.

Lavandino ulje se koristi za pravljenje parfema i ima vrlo bitnu ulogu u aromaterapiji. Pored toga vrlo važnu ulogu ima u izradi gelova, losiona, krema, sapuna. Lavanda je mediteranska biljka koja se od davnina koristi kao lek za nesanicu, depresiju, napetost.

Osim toga, uspostavlja hormonsku ravnotežu i ublažava upalu bešike. Zatim, snižava pritisak, dezinfikuje kožu, podstiče cirkulaciju.

Koristi se kao obloga a možete da se inhalirate sa lavandom. Jako se dobro pokazala u lečenju raznih respiratornih problema, pa tako možete da je koristite za grip, astmu, bronhitis, kašalj, laringitis, prehladu.

Odličan je antiseptik pa vam može pomoći u problemima sa kožom. Na primer, možete je koristiti za brže zaceljivanje rana, kod raznih posekotina i opekotina, kao i kod opekotina od sunca.