Poslednjih godina, zahvaljujući beauty clean konceptu koji se zasniva na upotrebi proizvoda bez štetnih sastojaka, prirodna ulja ponovo su ponovo postala "must-have" u rutini nege, iako se koriste već vekovima.

Takođe, sada je sve više onih koji prirodna ulja koriste i za negu lica, a ne samo za kosu i telo kao što je to u prošlosti bio slučaj. Međutim, postavlja se pitanje, da li ona zaista bolja opcija od krema? Takođe, postoje i određeni mitovi o kojima treba prozboriti po koju reč.

mnogi se pitaju da li su ulja bolja opcija od kreme.
Pexels/Alesia Kozik 

Tako se, primera radi, do skoro smatralo da su ulja pogodna samo za negu suve kože, međutim, ovo je sve samo ne istina. Doduše, izuzetno je bitno da pronađete proizvod koji odgovara vašem tipu kako biste izbegli iritacije, i da pratite uputstva korišćenja.

Kada je reč o hidrataciji, odgovor je nešto kompleksniji. Na prvom mestu, da, ulja jesu deo procesa hidratacije, ali ne mogu da zamene kreme. Da biste shvatili zbog čega je to tako, bitno je da znate razliku između humektanata i okluziva.

Šta su humektanti?

U pitanju su supstance koje su u stanju da se vežu za vodu i na taj način je zadrže u koži, bar neko vreme. Oni izvlače vlagu iz dubljih slojeva kože na površinu, ali takođe mogu i da apsorbuju vodu iz okoline. Neki od primera humektanata su glicerin, propilen glikol, hijaluronska kiselina, aloe vera, urea…

kreme mogu da zadrže vlagu.
Shutterstock 

Šta je okluziva?

Ovde je reč o funkciji stvaranja filma na koži koji srečava gubitak vlage. Upravo u ovu grupu spadaju prirodna ulja, ali i vazelin, pčelinji vosak, lanolin, cink oksid…

Šta je potrebno za hidriranu kožu?

Nakon objašnjenja, jasno je da su za hidriranu kožu potrebni i humektanti i okluziva, a ukoliko zaista želite dobre rezultate i meku kožu, to je nemoguće postići bez ovog dinamičnog dvojca. Međutim, hidrantne kreme su te koje uglavnom sadrže oba sastojka sa manjim razlikama. Tako, kreme za masnu kožu imaju manje okluziva, a više humektanata, dok je kod proizvoda za suvu kožu situacija obrnuta.

ulja mogu zadržati vlagu na koži.
Shutterstock 

Ulja sadrže samo jedan sastojak

Nažalost, prirodna ulja sadrže samo okluzive, što znači da su sjajan izbor da zadrže vlagu u koži, ali ne i da je hidriraju, te iz tog razloga ne mogu biti zamena za hidrantne kreme.

Posledice

Nažalost, baš iz razloga što ulja mogu samo da zadrže vodu, ali ne i da hidriraju, mnogi, ne znajući za posledice, neretko samo njih koriste u svojoj rutini nege, a upravo ovako nešto dovodi do dehidratacije kože, slabljenja zaštitne barijere, i samim tim, više bora, što, verujemo, niko ne želi.

ulja su najbolja u kombinaciji sa kremama.
Shutterstock 

To ne znači da ulja nisu poželjna za negu lica. Naprotiv. Samo je bitno da zapamtite da su ulja poslednji proizvod koji treba da nanesete, a ne jedini, ili prvi po redu.

Kako se koriste ulja za lice?

Pre nego što nanesete prirodna ulja, savet je da lice hidrirate laganom kremom, serumom ili emulzijom na bazi humektanata, koja će kožu nahraniti i iznutra i spolja i privući vlagu koja je neophodna.

Koje ulje koristiti za negu lica?

Među uljima koja su uvek poželjna u rutini nege svakako su ulje skvalena, semenki grožđa, šipka, badema, marule ili jojobe, jer zadržavaju vlagu u koži, a imaju dovoljno male molekule da ne zatvaraju pore i bogata su vitaminima.

Koje ulje izbegavati u nezi lica?

Na listi ulja koja ne bi trebalo da koristite za negu lica su kokosovo i arganovo jer mogu dovesti do pojave akni, te je preporuka da ih koristite samo za negu kose.