Ne postoji osoba koja ne želi da miriše sveže i lepo tokom celog dana. Ukusi su različiti, te svako bira notu koja mu odgovara, međutim, iako određeni mirisi traju i po čitav dan (a pojedini i nakon pranja odeće i tuširanja), brojni stručnjaci se slažu da upotreba parfema nije nešto u čemu bi trebalo da preterujete, niti je najzdravije rešenje.

Mnogi ljudi su u želji da spreče negativan uticaj na celokupno zdravlje organizma odlučili da probaju da naprave prirodni parfem. Da biste napravili parfem od prirodnih sastojaka prvenstveno su vam potrebna - eterična ulja. Njihove prirodne arome su odličan izbor, budući da imaju prijatan i po jačini najsličniji miris parfemu, a istovremeno poseduju i brojna lekovita svojstva.

Farbrički parfemi nisu najzdravije rešenje da lepo mirišete tokom čitavog dana.
Shutterstock 

Kada sami kreirate parfem od prirodnih sastojaka imate mogućnost da stvorite jedinstveni miris potpuno prilagođen vašem ukusu.

Pre nego što krenete u proces, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Da li volite miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Izbor je na vama.

Prvi korak - mirisni koncentrat

Napokon smo došli do zabavnog dela. Nakon što se odabrali eterična ulja koja vam se dopadaju, fokusirajte se na kreiranje spostvenog mirisa.

1. Na odvojene trake za testiranje parfema stavite nekoliko kapi ulja koja ste odabrali. Dobro pomirišite svaku traku.

Eterična ulja su sjajan način da mirišete lepo na prirodan način.
Unsplash/Birgith Roosipuu 

2. Primetićete na koji način se arome međusobno slažu. Lako ćete uvideti koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite.

Drugi korak - Pakovanje parfema

U dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice alkohola (etanol). Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite.

Veoma je bitno da odaberete pravo pakovanje za vaš prirodan parfem.
Unsplash/Christin Hume 

Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

Zašto su eterična ulja zdravija od parfema?

Prirodni parfemi od eteričnih ulja imaju i nekoliko prednosti u odnosu na kupovne parfeme. Osim toga što su daleko jeftiniji, mogu se pohvaliti i time da su dosta kompatibilniji sa kožom, pa će ređe izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Eterična ulja su sjajne alternative za parfem.
Unsplash/Chelsea shapouri 

Tokom leta se često mogu javiti alergije na parfem, a ne treba da zaboravimo da su parfemi na koži tokom jakog sunca fotosenzitivni - što je dodatna sugestija da pređete na prirodne varijante.