Proveli ste divan dan na plaži ili kraj bazena, sunčali ste, uživali, ali, nažalost, Sunce je bilo ili prejako, ili se niste redovno mazali kremom sa zaštitnim faktorom i nažalost, došlo je do opekotina.

Vaša koža zbog toga nije presrećna, a ključna stvar je da što pre pronađete olakšanje, nevezano da li je opekotina blaga ili se već formiraju plikovi. Rešenja naravno postoje, a mi smo izdvojili ona koja će vam omogućiti da proces prođe što bezbolnije i lakše, bez ožiljaka i promene pigmentacije.

Na prvom mestu je bitno da zapamtite da su opekotine znaci oštećenja od sunca, a dugoročno izlaganje povećava rizik od raka kože pa je veoma bitno da krema sa zaštitnim faktorom bude vaš "must have" i to ne samo tokom leta.

Veoma je bitno da tokom sunčanja koristite kreme sa zaštitnim faktorom.
Shutterstock 

Baš kao i druge vrste opekotina, i opekotine od sunca se klasifikuju po težini na prvi, drugi ili treći stepen - a saznanje koji tip imate vodiće vaše sledeće korake kada je u pitanju nega.

1. stepen: koža je crvena i bolna
2. stepen: pored crvenila javljaju se i plikovi
3. stepen: najteža vrsta i savetuje se da odmah potražite lekarsku pomoć. Pored crvenila i plikova koji pokrivaju više od 20 odsto klože, simptomi mogu biti i jaka glavobolja, drhtavica, visoka temperatura, esktremna dehidratacija.

1. Ohladite kožu

Prva stvar koju treba da uradite, čak i ako ste još uvek na plaži, je da se sklonite sa sunca da biste izbegli pogoršanje opekotina. Pronađite hlad, pokrijte kožu i učinite sve što možete da se zaštitite od štetnog izlaganja UV zračenju. Izgorela koža je osetljiva i izložena riziku od daljeg oštećenja.
Potom pokušajte da je ohladite, a za to možete koristiti led ili aloa veru. Takođe, tuširanje hladnom vodom može pomoći u ublažavanju crvenila i upale.

2. Hidratacija je ključ!

Kada ste ohladili kožu nanesite laganu, hidratantnu kremu. Aloja ali i kupke ili obloge sa ovsenim mlekom su veoma umirujuće. Poseban plus je ako ih pre toga držite u frižideru radi efekta hlađenja.

Veoma je bitno sklanjati se sa sunca ukoliko vam se jave opekotine.
Profimedia 

3. Pijte dosta vode

Kada se jave opekotine, pijenje vode je podjednako bitno kao nanošenje hidratantnih krema, pogotovo ako se već formiraju plikovi jer oni izvlače vodu iz kože.

4. Ukoliko je potrebno, koristite lekove

Bilo koji lek koji ima antiinflamatorno dejstvo može pomoći u smanjenju tegoba. Naravno, ukoliko niste sigurni, posavetujte se sa farmaceutom ili lekarom.

5. Oštećenu kožu morate dodatno čuvati i pokrivati

Pokrivanje kože koja je crvena i iziritirana ubrzaće njeno zarastanje, te je presudno da je štitite od sunca i toplog vazduha, a to znači, lagane tkanine preko, po mogućstvu od prirodnih materijala poput pamuka.

6. Pravilno tretirajte plikove

Opekotine drugog stepena dovode do plikova, a kada se oni stvore na koži, potrebno je da ih pustite da sami puknu kako bi limfa i tečnost istekli. Koža ispod plikova je veoma nežna i sirova, jer su nervi izloženi vazduhu. Preko iziritiranih delova nosite tanku garderobu, i nikako nemojte skidati "kožicu" jer time možete oštetiti i zdravu kožu, ali i formirati ožiljke.

Jako je bitno da opekotine od sunca tretirate na pravilan način.
Shutterstock 

7. Obilno nanesite kremu za sunčanje

Poslednje i najbitnije je da ne štedite kremu za sunčanje. Dok koža zaceljuje, može biti izuzetno osetljiva na sunce, pa vodite računa o svom izlaganju UV zračenju i često nanosite kremu za sunčanje. Ovo je neophodno čak i nakon što vaša koža zaraste: svaka opekotina povećava šanse za rak kože i prevremeno starenje, pa počnite da nanosite kremu za sunčanje što pre i počnite da preduzimate druge korake da zaštitite kožu od sunca.