Nije tajna da je san neophodan za ukupno zdravlje, izgled i blagostanje tela, pa tako i kože. Punih osam sati sna zaista može da učini čuda, probajte! Međutim, kada je u pitanju koža, važno je znati kako da uz adekvatnu negu svom licu učinite povećate vreme spavanja, barem vidljivo na licu.

Tokom dana, naša koža je izložena zagađenju vazduha, hladnom i toplom vazduhu, a veliki deo našeg stresa se izražava kroz mišiće lica. Ukratko, vaša koža treba i zaslužuje da se odmori i oporavi. Pored toga, vaša koža takođe može mnogo bolje da apsorbuje hranljive materije i proizvode noću, tako da je posebno važno da koristite adekvatne proizvode kako biste osigurali rezultate. Nastavite da skrolujete za savete kako da negujete kože pre spavanja.

Uklonite šminku

Ovaj korak može izgledati kao očigledan, ali bićete iznenađeni koliko šminke zapravo ostaje na vašoj koži čak i nakon što mislite da ste je skinuli. Preostala šminka može da izazove mrlje, i što je najvažnije, može sprečiti da proizvodi za negu kože zaista prodru do vaše kože i odrade svoj posao. Da biste bili sigurni da ste legli u krevet bez tragova šminke, preporučujemo vam da izbegavate skidanje šminke vlažnim maramicama i umesto toga koristite micelarnu vodu i obične pamučne tupfere.

Skidanje šminke pred spavanje micelarnom vodom.
Pexels/Anna Shvets 

Pena/ gel za umivanje

Bez obzira na sve, ovo bi uvek trebalo da bude glavna stvar u vašoj noćnoj rutini nege kože. Čišćenje lica uklanja sve slojeve prljavštine, ulja i bilo čega drugog na šta ste naišli tokom dana, a što bi moglo da vam zapuši pore. Da biste izbegli bilo kakvu iritaciju od oštrih proizvoda, uvek preporučujemo da koristite nežno sredstvo za čišćenje, osim ako vam stručnjak nije drugačije propisao.

Okoloočna krema

Zaštita osetljive, tanke kože oko očiju je suštinski korak da vaše područje oko očiju izgleda zdravo i mladalački. Nanesite noćnu kremu za oči, obično težu od kreme za oči koju biste nanosite ujutru, na područje oko očiju i pustite da se upije tokom noći.

Hidratantna krema

Korišćenje hidratantne kreme specifične za noć pomaže da vaša koža ostane hidrirana, zdrava i podmlađena. Možda će vam trebati neko vreme da pronađete odgovarajuću hidratantnu kremu za vaš tip kože, ali imajte na umu da bi trebalo da bude malo teža od hidratantne kreme koju nanosite ujutru.

Hidratantna krema za noć je gušća od dnevne varijante.
Unsplash/Nati Melnychuk 

Proizvodi namenjeni za noć

Iskoristite vreme kada ne morate da brinete o tome kako će vaši proizvodi za negu kože stajati ispod šminke i ne plašite se gušćih proizvoda. Proizvodi specifični za noć su obično teži od dnevnih i zbog toga pomažu koži da apsorbuje proizvod tokom dužeg vremenskog perioda. Možda će biti potrebno da se naviknete na osećaj, ali kunemo se da su rezultati vredni toga.

Svilene jastučnice

Svilene jastučnice osiguravaju da nemate iritacije lica na pamuk, što se često dešava kod običnih pamučnih jastučnica i čaršava. Pored toga, svila odbija vlagu što može pomoći da vaši proizvodi ostanu na licu tokom cele noći, umesto da završe na jastuku. Međutim, ako niste raspoloženi da se trošite na svilene jastučnice, često menjajte jastučnice kako biste izbegli nakupljanje bakterija i prljavštine.

Voda pre spavanja pravi veliku razliku.
Unsplash/Maddi Bazzocco 

Voda pre spavanja

Održavanje hidratacije ima ogroman uticaj na zdravlje vaše kože, a osim pijenja tokom dana, obična čaša vode pre spavanja može napraviti veliku razliku. Naša tela, a posebno naša koža, gube vlagu dok spavamo, tako da ova dodatna hidratacija pre odlaska u krevet može pomoći u borbi protiv dehidratacije i njenih neželjenih efekata.