Vazelin je jedan od proizvoda koji se često potcenjuje, iako ovaj jeftin i jednostavan gel može mnogo toga da učini za svakoga od nas. Njegova primena je raznolika, a s obzirom na to da mu je cena na povoljnijoj strani neminovno je da se nalazi u većini domova.

On je osnova mnogih skupih krema, ali da li ste znale da vazelin možete koristiti i u sledeće svrhe?

1. Dugotrajan miris parfema

Pre nego što naprskate omiljeni parfem, namažite malo vazelina na mesto koj ćete poprskati. Parfem neće tako brzo ispariti kao ranije, piše uspesnazena.com.

2. Savršene obrve

Ukoliko imate neustrašive obrve, odnosno dlake koje se stalno pomeraju i čine vaše obrve čupavim, namažite veoma tanak sloj vazelina na njih i vaše obrve će biti poslušne.

3. Ispucale usne

Vazelin je jedan od najboljih hidrirajućih sredstava pa ga slobodno možete koristiti i kao labelo. Vaše usne će biti negovane, hidrirane i senzualne.

4. Prelepe duge trepavice

Ukoliko želite da vaše trepavice budu duge i negovane, iskoristite staru četkicu od maskare koju ste prethodno oprali od tragova stare maskare i namažite trepavice četkicom na koju ste naneli tanak sloj vazelina. Ovaj postupak ponovite više dana za redom, promena je zagarantovana.

Napomena: prethodno skinite šminku s očiju.

5_nacina_da_odrzite_trepavice_dugim_gustim_i_sjajnim_1.jpeg
Foto: Unsplash 

5. Mekana stopala

Vazelin je odličan za negu ispucale kože uopšte, a ako imate taj problem sa kožom stopala vazelin je pravo rešenje za vas. Savet je da kada ga namažete obujete i čarape kako bi se što duže održao na koži.

7. Posle depilacije

Koža vam je crvena i iritirana posle depilacije? Namažite iritiran deo vazelinom i ostavite da upije i uživajte u crvenilu koje veoma brzo nestaje.

8. Ispucali krajevi kose

Ako vam je kosa spremna za šišanje a vi je puštate i ne želite da menjate dužinu, vazelin je rešenje. Namažite krajeve s malo vazelina čime ćete prividno prekriti ispucale krajeve dok se ne spremite za novu frizuru.

9. Fleke od farbe za kosu

Ofarbale ste se, ali ste i obojile pola lica u novu boju kose. Nanesite malo vazelina na uflekana mesta i blago utrljajte dok se boja ne skine.

10. Stavljanje minđuša

Ako vas ponekad boli stavljanje i skidanje minđuša, namažite rupice s malo vazelina i uspećete lakše da ih stavite na mesto.

Za šta se još koristi vazelin?

Vazelin sprečava oštećenja kože nastala od uticaja vetra, ublažava psorijazu, kožne alergije, groznice, ekceme...

Može se koristiti kao zaštitno sredstvo prilikom farbanja, da ne bi farba, lak, masnoća ili ulje dospeli na kožu ili neku osetljivu radnu površinu. Može se njime odstraniti žvakaća guma iz kose, skinuti sa prsta preusko prstenje ili skinuti šminka.