Ima li boljeg komplimenta od toga da nešto miriše tako da biste ga najradije pojeli?

Ukusi za parfeme su vrlo subjektivni, ali stručnjaci kažu da su najbolji parfemi oni koji izazivaju radosna sećanja na ljude, mesta i stvari, te donose talas srećnih emocija. Dopamin se luči još jače kada su ti evokativni mirisi sastavljeni od gurmanskih nota. 

Gurmanski parfemi mirišu na praline, karamelu, med, vanilu i čokoladu - što se sjajno uklapa u jesenje mesece pred nama. Dok leto zahteva svežije mirise sa više citrusa, druga polovina godine zahteva više topline i slatkoće.

Ako se plašite da ovi parfemi ne mogu da mirišu skupo i sofisticirano, treba samo da istražite novije edicije koje su vrlo složene i uključuju drvene, začinske i prigušenije note. U nastavku otkrijte 10 najboljih gurmanskih parfema za jesen 2023.

1. Byredo Vanille Antique Extrait de Parfum

Byredo Vanille Antique je sve samo ne klasičan parfem od vanile. Baza od mahuna vanile sa Madagaskara daje sladak i kompleksan podton, dok gornje i srednje note od šljive, mošusa, kašmirskog drveta i frezije daju teksturu i nešto nepoznato što ne biste povezali sa mirisom vanile. Sve ovo stvara sjajan parfen pun karaktera. 

Byredo Vanille Antique je sve samo ne klasičan parfem od vanile.
Byredo 

 2. Vilhelm Parfumerie Poets of Berlin Eau de Parfum

Ovaj raskošan miris stvoren je kao oda Davidu Bowie-u i gradu Berlinu. Zadivljujući, veličanstven i maštovit miris koji budi osećaj kreativnosti i prozračnosti. U pitanju je šarmantan spoj borovnice, limuna i zelenog divljeg irisa, na bogatoj bazi vanile, sandalovine i vetivera.

Ovaj raskošan miris stvoren je kao oda Davidu Bowie-u i gradu Berlinu.
Vilhelm Parfumerie, FLORENT LEROY/FLORENT LEROY 

 3. Diptyque Philosykos Eau de Toilette

Ovo je suptilan, prefinjen i zreo gurmanski miris. Philosykos je razvijen kao oda smokvi: zelena svežina lišća, mlečni ukus smokava i zemljanost kore. Note lišća smokve, soka drveta i drveta i crnog bibera stvaraju harmoničan, svež miris. Suptilna slatkoća kokosove note savršeno se nadovezuju i vode vas u magične pejzaže grčkih ostrva.

Philosykos je razvijen kao oda smokvi: zelena svežina lišća, mlečni ukus smokava i zemljanost kore.
Diptique 

 4. Sol de Janeiro Cheirosa 62 Perfume Mist

Pravi gurmanski miris, uđite u rajski desertni raj. Čudesno sladak od prvog prskanja, poseduje sjajne i orašaste gornje note toplog pistacija i badema na bogatoj bazi latica jasmina, sandalovine i akorda slane karamele. Dizajniran da vas preveze do raskošne obale Rija tokom prelepog vrelog letnjeg dana.

Sol de Janeiro Cheirosa 62 Perfume Mist je pravi gurmanski miris, uđite u rajski desertni raj.
SOL JANEIRO 

5. Van Cleef & Arpels Bois d'Amande Eau de Parfum

Zreo i elegantan pristup klasičnom gurmanskom mirisu, jeste ovaj slatkodrveni miris. Neodoljiva mlečna mešavina navodi vas da poželite da je pojedete, satkana od nota badema, mošusa i vanile. Asocira na šolju najluksuznije tople čokolade sa ukusom badema, idealnu za jesen i zimu.

Neodoljiva mlečna mešavina navodi vas da poželite da je pojedete, satkana od nota badema, mošusa i vanile.
Van Cleef & Arpels 

6.  Ariana Grande Thank U Next 2.0

Razigran, sladak i apsolutno zarazan - u pitanju je kombinacija šumske jagode, soka od jabuke i nara na bazi mlevenog belog sleza, mošusa i sandalovine. To savršeno ilustruje da gurmanski mirisi nisu samo kombinacija slatkih nota. Lagan je, oštar i potpuno gurmanski.

Ariana Grande Thank U Next 2.0Razigran, sladak i apsolutno zarazan - u pitanju je kombinacija šumske jagode, soka od jabuke i nara na bazi mlevenog belog sleza, mošusa i sandalovine.
HOWARD HUANG/howard@howardhuang.com, ariana grande 

 7. Kilian Angels' Share Eau de Parfum

Kilian Angels' Share inspirisan je konjakom. U pitanju je dekadentna, sofisticirana kombinacija čija čak i flašica podseća na onu od konjaka. Počinje snažno sa notama ulja ovog pića, te apsolutne esencije hrasta, cimeta i zrna tonke koje se postepeno razvijaju i ostavljaju vam najukusniju aromu sandalovine, pralina i vanile. 

Kilian Angels' Share inspirisan je konjakom. U pitanju je dekadentna, sofisticirana kombinacija čija čak i flašica podseća na onu od konjaka.
Killian 

 8. Loewe Paula's Ibiza Electric Eau de Toilette

Nije vaš tipičan gurmanski parfem, ali je ipak prekrasna poslastica. Zamislite slatku i primamljivu voćnu salatu. Postiže savršenu ravnotežu slatkog i voćnog, sa notama cveta narandže, jasmina, madagaskanske mandarine i crnog bibera i slatkog ritma sa notama kokosa i vanile. Tako ukusno.

Loewe Paula's Ibiza Electric Eau de ToiletteNije vaš tipičan gurmanski parfem, ali je ipak prekrasna poslastica.
Loewe