Verovatno već znate da parfem miriše drugačije na papirnatim testerima u radnjama nego na vašoj koži. Zato ga je uvek potrebno isprobati pre kupovine. Možda ste takođe primetili da jedan parfem divno miriše na vašoj prijateljici ili kolegici, ali ne i na vama.

Pa, da li ste se ikada zapitali zašto vam određeni parfem ne uzvraća ljubav? U razgovoru za Byrdie, parfemski stručnjak Michael Donovan otkrio je kako određeni tipovi kože imaju različita svojstva kada je u pitanju miris. Iako ne postoje naučna istraživanja o tome zašto određeni miris reaguje drugačije na svakoj osobi, svoja je zapažanja prikupio tokom decenija iskustva rada s parfemima i klijentima.

"Zanimljivo, primetio sam da ljudi s različitom bojom kose takođe različito nose mirise. Moj savet? Uvek proverite kako miris reaguje na vašu kožu pre nego što ga platite", objasnio je Donovan.

Pa zašto parfem na svima miriše drugačije? "PH ravnoteža kože razlikuje se od osobe do osobe, što može promijeniti način na koji parfem miriše", kaže Donovan. Koristite gel za tuširanje namijenjen osjetljivoj koži koji će vam pomoći da držite svoj pH pod kontrolom.

Na miris može uticati čak i vaša ishrana, ali i hormoni. Naime, kada nivo estrogena padne, brže ćete se zagrejati i malo više znojiti, a to će zauzvrat uticati na vaš parfem. Jedno istraživanje je pokazalo da ljude privlače mirisi koji odgovaraju njihovom prirodnim mirisu tela.

Ako imate "normalan" tip kože (ne suvu ili masnu), većina parfema će na vama mirisati kao što miriše na testerima u radnji, ali morate da znate da vaš pH, fluktuirajući hormoni i ishrana mogu da utiču na aromu tokom meseca.

Klasični mirisi
laura-chouette-HD_KAQYngsA-unsplash.jpg 

Masna koža

Većina parfema napravljena je od sastojaka koje privlači ulje. "Ako imate masnu kožu, gornje note parfema će se duže zadržati, ali takođe se mogu prenaglasiti određeni elementi parfema. Prema mom iskustvu, slatke note mogu biti prejake na masnoj koži. Voćne, s druge strane (posebno citrusi), mogu biti neverovatne. Note koje bi jednostavno nestale na suvoj koži, mogu biti predivne na masnoj", objasnio je Donovan.

Dakle, masna koža naglašava mirise. Skromni i diskretni mirisi mogu se pretvoriti u nešto veličanstveno. Međutim, morate biti oprezni; određeni elementi mogu biti prenaglašeni i poremetiti ravnotežu parfema.

Suha koža

Suva koža traži jače mirise s čvrstom bazom kako bi zadržala miris. "Orijentalni i chypre parfemi dobro funkcionišu, kao i začini i jači cvetovi poput tuberoze. Nežni mirisi će ispariti, pa vam treba nešto jače", savetuje Donovan.

Ako želite da parfem duže traje na koži, nanesite losion ili ulje bez mirisa pre nego što poprskate parfem.