Ne postoji ništa gore nego kada se savršeno našminkate, a vaš make-up već nakon nekoliko sati počne da se skuplja u pregibima i skida sa lica. Da, bilo bi idealno kada bi mogla da traje celi dan, bez popravki, ali je činjenica da je ovako nešto ipak nemoguća misija. 

Ipak, u skladu sa ovom potrebom, beauty industrija lansirala je poslednjih godina niz proizvoda koji obećavaju da će našu šminku učiniti postojanom, a vodeći među njima su setting puder i setting sprej. Mada se na prvi pogled čini da je reč o preparatima pomoću kojih se postiže isti efekat, među njima postoje velike razlike, a koji ćete izabrati zavisi od vašeg tipa kože i looka koji želite da postignete.

Puder za setovanje

Puder za setovanje šminke preporučuje se kada želite da postignete matirajući završni finiš i najčešće se ne koriste na celom licu već samo na T zoni i na području oko očiju, kako bi se korektor zadržao čitav dan na koži, a i da bismo dodatno posvetleli taj deo lica.

Šminku je potrebno setovati puderom u kamenu ili prahu.
Shutterstock 

Ukoliko imate masnu ili kombinovanu kožu, može biti savršen izbor jer upija višak sebuma čime produžava postojanost tečne podloge. Postoje formule na bazi talka i na bazi minerala, a među sastojcima koji se najčešće nalaze u ovim proizvodima su silicijum i kukuruzni skrob.

Možete birati transparentne setting puderekada samo želite da osigurate postojanost tečne podloge ili one u boji kože ako vam je cilj da postignete dodatnu prekrivenost. Najpopularnija nijasa među šminkerima i beauty blogerima je banana koja se dobro uklapa u gotovo sve tonove kože.

Najpopularnija nijasa pudera među šminkerima i beauty blogerima je banana.
Shutterstock 

U zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete, puder za setovanje možete naneti velikom lepršavom četkicom konusnog oblika ili velikom ravnom četkom. Prva varijanta koristi se za postizanje mekog mat izgleda i dovoljno je da nanesete tanak sloj pudera na T zonu i područje oko očiju. Za potpuno matiranje i blur efekat prikladnija je četka s ravnim vrhom kojom možete da nanesete i nešto deblji sloj setting pudera.

Sprej za setovanje

Postoje različite vrste sprejeva za setovanje šminke, a uglavnom su prilagođeni suvoj ili masnoj koži. Proizvodi za suvu kožu kreirani su tako da pruže dodatnu hidrataciju, a često sadrže i čestice koje reflektuju svetlost kako bi se postigao efekat zdrave i sjajne kože. Oni omogućavaju da se šminka zadrži čitav dan na licu, ali ne pružaju dodatnu prekrivenost kao setting puder.

Sprej za setovanje može produžiti dugotrajnost šminke.
Shutterstock 

Postoje posebne formule koje su prilagođene masnoj koži i koje pružaju mat efekat i sprečavaju pojavu neželjenog sjaja. Mada se obično misli da ovi proizvodi nisu efikasni kao puderi neke od formula, kao što je Urban Decay All Nighter Spray, imaju moć da zadrže šminku na licu čak i u ekstremnim uslovima kao što su velike vrućine, vlaga ili izrazito niske temperature.

Sprej za setovanje nanosi se tako što se udalji najmanje 14 cm od lica, a potom se šprica na sredini lica, na čelu, bradi i vratu i na obraze. Jednom kada se osuši spremni ste za izalazak. Mada setting puder i setting sprej imaju istu namenu, ova dva proizvoda su kompatibilna pa ih možete koristiti i zajedno čime ćete dodatno osigurati postojanost vašeh make-upa.