Odmah da se razumemo na samom početku, ne postoji ništa loše u korišćenju proizvoda iz drogerija, pogotovo kada je nega u pitanju. Činjenica je da nije uvek potrebno da potrošite mnogo novca da biste dobili dobar proizvod koji će raditi svoj posao i učiniti kožu besprekornom.
Ipak, stručnjaci su saglasni da bi ova 4 trebalo izbegavati u širokom luku jer mogu učiniti da vam koža brže stari i zbog sastojaka mogu dovesti do iritacija, alergija i bora.

Teški korektori

teški korektori će isušiti kožu.
Shutterstock 

Nije problem koristiti drogerijski make-up, ali vodite računa o samoj formuli. Jako je bitno, nevezano za godine, da izbegavate proizvode koji opterećuju kožu. Previše teški korektori ne samo da će doprineti starenju kože, već će i istaći sve fine linije i bore mnogo više. Zato je preporuka da pređete na lagane, hidrantne formule.

Fizički pilinzi

fizičke pilinge bi trebalo izbegavati, a koristite hemijske.
Shutterstock 

Bilo koji fizički pilinzi su veliko ne na listi, nevezano koji je brend u pitanju. Hemijski pilinzi su daleko nežniji prema koži, daju bolje rezultate i ne izazivaju nastanak bora ili iritacije kao fizički.

Hidratantne kreme sa mirisima

hidrantne kreme ne bi trebalo da imaju miris.
Shutterstock 

Nijedan sertifikovan dermatolog ili kozmetičar neće vam savetovati da koristite bilo kakve proizvode, a pogotovo ne kreme sa mirisima. Zapravo, miris je jedan od najgorih neprijatelja kada je reč o vašoj koži. Razlog je jer parfimisani proizvodi daleko više iritiraju kožu i mogu izazvati čak i alergijske reakcije.

Kreme za sunčanje sa Avobezonom

kreme sa spfom ne bi smele da sadrže teške proizvode.
Foto: Shutterstock 

Kreme sa SPF-om su ključne za lepu i negovanu kožu. Međutim, jako je bitno da proverite da ne sadrže oksibenzon ili avobenzon jer su u pitanju sastojci koji će dodatno isušiti kožu, i samim tim dovesti do pojave preuranjenih bora.

Za nežnije opcije, posegnite za kremama za sunčanje sa cinkom i titanijum dioksidom, i izbegavajte formule koje sadrže gorepomenute sastojke.