Da je san nužan za obnovu celokupnog organizma ponavljaju nam i stručnjaci i holivudske zvezde, a to vredi i za naš najveći organ – kožu.

Kad je o regeneraciji kože i lepoti reč, san može da ima još snažniji efekat na nju, ali uz dobru večernju skincare rutinu.

Za razliku od dnevne nege čiji je cilj zaštita, noćna nega se fokusira na obnovu i hidrataciju, a dovoljno je (samo) 5 koraka pre spavanja. Evo i kojih:

Čišćenje

Bez obzira na to da li ste nosile make up ili ne, uveče je neophodno da očistite lice od svega čemu je bilo izloženo tokom dana, a tu najviše mislimo na zagađenje iz okoline. Ukoliko koristite puder, stručnjaci preporučuju dvostruko čišćenje, a ako ne, dovoljan je nežan čistač u vidu micelarne vode koja neće oštetiti zaštitnu barijeru kože.

Toniranje

Možda ga ne koristite toliko religiozno, možda se čak i pitate čemu zapravo služi, ali kozmetičarka zvezda Joanna Czech preporučuje korišćenje tonera nakon čišćenja kako bi se uravnotežio pH kože, te ističe da je važno da formula bude bez alkohola. Takođe, toner će učiniti da serumi i kreme koje ćete naneti kasnije dublje prodru u kožu.

Noćna nega podrazumeva čišćenje, toniranje, kremu za područje oko očiju, serum i hranljivu kremu.
Profimedia 

Krema za područje oko očiju

Danas su retki oni čiji dani ne uključuju puno vremena pred ekranom, a to podrazumeva i veliki napor za oči. Stoga za opuštanje uveče nanesite kremu za područje oko očiju, te priuštite sebi nežnu masažu tog područja, kako bi proizvod bolje upio, a vi opustili.

Serum

Noć je idealno vreme za specifičnu negu i aktivne sastojke koje najčešće izbegavamo tokom dana jer mogu da reaguju na sunčevu svetlost. Retinoidi, vitamini, kiseline i druge aktivne komponente koje pomažu u borbi protiv bora i pigmentacija namenjeni su za korišćenje uveče, a ono što je uvek važno da imate na umu jeste da će rezultati biti vidljivi tek nakon nekoliko nedelje, pa je bitno da ne odustanete ako ne vidoite rezultate nakon par dana. Uvodite jedan po jedan aktivan sastojak kako biste smanjili rizik od iritacija. Ukoliko vaša koža loše reaguje na agresivne sastojke poput retinola, odaberite njegovu alternativu ili umirujući serum sa sastojcima poput niacinamida ili aloe vere.

Hidratacija

Završni korak noćne nege je hidratacija, bilo da se radi o kremi, ulju ili maski koju možete da ostavite preko noći. Ovim korakom 'zaključavaju se' svi ranije naneseni sastojci i hidrira se koža tokom noći. Korisno je i da znate da za noć nije neophodno da koristite proizvod na kojem piše 'noćna krema' – možete koristiti i svoju dnevnu kremu, ukoliko ne sadrži SPF i bogata je hranljivim sastojcima.