Oduvek znate da je doručak najvažniji obrok u danu, ali da li ste čuli da može da vam pomogne i u mršavljenju?

Naime, jedna od najpopularnijih dijeta u poslednje vreme naglasak stavlja upravo na ovaj obrok, odnosno na količinu hrane koja se jede na početku dana. Zvuči li ova dijeta predobro da bi bila efikasna istraživalo je i Endokrinološko društvo SAD-a, te su došli do rezultata da ona zaista ima smisla.

Naime, nakon 4 meseca ove dijete, oni ispitanici koji su obilno doručkovali na početku dana u proseku su izgubili 17 kilograma bez da su ih nakon prestanka dijete vratili, a razlog zbog čega je ova dijeta toliko efikasna strategija leži u tome što su oni koji su jeli obilne doručke imali značajno manje napada gladi i želje za slatkim od ostalih ispitanika čiji su obroci na početku dana bili skromniji.

Smršajte jedući obilne doručke TikTok/samiraport

Druga važna stvar koja je odigrala ulogu u ovoj dijeti je to da su ispitanici vodili računa da unose namirnice bogate vlaknima poput žitarica, povrća, mahunarki i voća, a upravo su vlakna ono što će nam pomoći održati željenu težinu, ali i izgubiti suvišne kilograme.

Big breakfast dijeta zaintrigirala je mnoge primamljivim jelovnikom i obećavajućim rezultatima.
Unsplash/Maddi Bazzocco 

Za doručak se tako preporučuje da jedete namirnice koje sadrže veliki postotak proteina, malo masnoće i minimalno ugljenih hidrata. Ostali obroci u danu mogu da budu u drugačijim postotku jer metabolizam velike većine ljudi može podneti nešto više ugljenih hidrata ili masnoća. Dopušteno je čak i da se povremeno počastite omiljenim slatkišem, s naglaskom na povremeno, dok se neki slatki napitak preporučuje popiti pre fizičke aktivnosti kako bi se podstaklo sagorevanje kalorija i povećala izdržljivost.

Kako izgubiti kilograme uz dijetu s obilnim doručkom TikTok/samiraport

Za večeru je najbolje ograničiti unos ugljenih hidrata, masti, te jesti u nešto manjim količinama, te ponovo konzumirati najviše proteina. Uz ribu i meso kao namirnice koje se najviše preporučuju, poželjno je jesti supe, variva, salate, te povrće u bilo kom obliku.