Ispostavilo se da naše sopstvene ruke rade protiv nas!

Naime, tokom istraživanja utvrđeno je da u proseku tokom perioda od sat vremena, doatknemo lice čak čitava 23 puta!

Tako je recimo nedavno i predsednik Amerike, Donald Trump tokom konferencije za šatmpu izjavio da se već nedelju dana trudi da suzbije ovu naviku i da počinje mu nedostaje dodirivanje sopstvenog lica.

Trump je izjavio ovo, seo za konferencijski sto i naslonio glavu o šaku, držeći prst na licu.

Naravno, apsolutno nesvestan onoga što je uradio.

Zašto je to tako i kako to da sprečimo?

Dodirujemo svoje lice čitavog našeg života i otarasiti se ove navike mnogo je teže nego što se čini.

Možda je najzanimljiviji, ali i najviše poražavajuć sledeći podatak:

"Spontano dodirivanje lica gestovi su koji dolaze sa rođenjem i razvijaju se tokom života kod svakog ljudskog bića, a najizraženiji su u stresnim situacijama. Ova vrsta pokreta nije tu da bi bilo šta komunicirala, prisutna je sa malo ili nimalo svesti", utvrđeno je u studiji sprovedenoj od strane specijaliste za infekcijske bolesti dokotora Dawn Mueni Beckera.

Iako nam je Svetska zdravstvena organizacija još u prvim danima jasno podvukla da su redovno pranje ruku i nedodoirivanje lica naši najveći saveznici u borbi protiv virusa, ispostavilo se tačnom jedna ironična činjenica: da ne možemo da prestanemo da dodirujemo svoje lice čak i da nam život zavisi od toga!

Eksperti iz psihologije objašanjavaju da na ovom polju praktično nema leka.

"Prirodno ljudi obraćaju pažnju na lica drugih, istražuju ih, pa tako i svoje. U pitanju je jedna urođena osobina koja vremenom postaje navika i koje smo nesvesni. Baš kao što primećuejmo facijalne ekspresije i možemo da osetimo šta predstavljaju, isto tako dodirujemo svoje lice tokom emocija koje sami sa sobom proživljavamo. Takođe, teško nam je da povežemo kako naše telo - sopstveno lice i ruke mogu da budu prenosici jednog opasnog virusa. Ne povezujemo sopstveno telo sa nečim lošim", objasnio je Kevin Chapman - psiholog i direktor odeljenja za bolesti anksioznosti u Kentucky medicinskom centru.

Šta možemo onda da uradimo, kada po svoj prilici sve radi protiv nas, pa čak i sopstvene ruke i mozak?

Ispostavlja se da ukoliko govorite sebi da ne dodoirujete lice, dodirivaćete ga još više, tvrde eksperti.

"Osobe koje imaju potrebu za kontrolom i pate od opsesivno kompulzivnih poremećaja, mogu lakše da usvoje ovu naviku. Međutim, svi ostali značajno teže. Ono što možete da uradite jeste da ni po koju cenu ne budete strogi prema sebi i ukoravate se svaki put kada shvatite da su vam prsti opet na licu, već da pristupite problematici fleskibilnije i kažete sebi sa razumevanjem: Moram da budem više svestan činjenice da ne dodirujem svoje lice. Pogotovo ne napolju ", sugeriše Chapman.

Ukoliko pak shvatite da je ovaj zadatak za vaš suviše težak kada se nađete sami sa sobom između svoja četiri zida, onda je neophodno da sterilišete koliko god je moguće prostoriju u kojoj najviše boravite, na dnevnom nivou po nekoliko puta predmete koje najviše koristite (mobilni telefon, laptop, daljinski upravljač) i često perete ruke.