Istraživači sa Univerziteta Pjera i Marije Kiri otkrili su enzim koji može da razgradi morske alge, te su ustanovili da bakterije koje ga proizvode, pretežno žive u crevima Japanaca. Takođe, koliko su alge zastupljene u ishrani Japanaca govori i podatak da se one služe u približno 21% japanskih obroka, pri čemu 20-38% Japanca i Japanki starosti 40-79 godina konzumiraju morske alge više od pet puta nedeljno.

Šta su alge, koje vrste algi postoje i kakve zdravstvene prednosti poseduju, pročitajte u nastavku.

Šta su alge?

Morske alge su oblik jestivih algi koje rastu u okeanima, duž stenovitih obala širom sveta. Mogu biti braon, crne, zelene i crvene boje. Njihove fizičke karakteristike zavise od mesta gde rastu, količine svetlosti kojoj su izložene, kao i dubine na kojoj žive. Budući da su bogate brojnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, poseduju razne zdravstvene prednosti, zbog čega vam predlažem da razmotrite da ih uključite u ishranu.

Kako alge utiču na čovekov organizam, te koja zdravstvena svojstva poseduju?

1. Odličan su izvor joda

Kako bi štitna žlezda proizvodila dovoljnu količinu hormona koji kontrolišu brojne funkcije u telu, potreban joj je jod. Jestive morske alge apsorbuju koncentrisane količine joda iz okeana i njihovim konzumiranjem možemo uneti dovoljnu količinu ovog minerala. Štaviše, alge sadrže aminokiselinu tirozin, koja pomažu funkcionisanju štitne žlezde.

2. Sadrže brojne vitamine i minerale

Svaka vrsta jestivih algi bogata je jedinstvenom količinom hranljivih materija. Pored brojnih minerala, poput cinka, kalcijuma i magnezijuma, alge sadrže i određene vitamine, uključujući vitamine A, C, E i K. Budući da se brojne vrste mogu pronaći u praškastoj formi, poput spiruline i hlorele, predlažem da ih dodate u smutije ili potaže, kako biste povećali dnevnu dozu hranljivih sastojaka.

3. Bogate su brojnim antioksidansima

Potrebno je ponoviti da su antioksidansi neophodni za ljudski organizam, posebno za zdravlje ćelija. Pored antioksidanasa koje sam već gore pomenula, morske alge sadrže i flavonoide i karotenoide, koji su neophodni za zaštitu ćelija tela od oštećenja slobodnih radikala.

Morske alge ili morska trava tradicionalno su deo japanske kuhinje, ali su zahvaljujući širokom spektru zdravstvenih prednosti popularnost stekle i u drugim delovima sveta
Unsplash/Edgar Castrejon 

Koje vrste algi postoje?

U svetu postoji mnogo sorti algi, ali nisu sve jestive. Najčešće vrste koje se koriste u kulinarstvu su crvene, smeđe i zelene alge. Postoji nekoliko uobičajenih tipova morskih algi u kojima možete uživati na različite načine. Osim u Japanu, ljudi širom istočnoazijskih zemalja kao što su Kina i Koreja takođe koriste jestive alge u raznim jelima kao što su variva, supe i salate.

U najpoznatije jestive alge spadaju nori, kombu, vakame, hiđiki, arame i mozuku. Opširnije o njima možete da pročitate u blog postu koji sam davno pisala.

Na koje načine ih možete jesti?

Ono što većinu zanima jeste kako uvesti alge u ishranu. Postoje brojne načini na koje možete da ih konzumirate, da te im poboljšate ukus. Na primer, mogu se jesti kao jedan od sastojaka u salati, smutijima, potažima, a naročito u miso supi. Osim toga, određene vrste algi, poput nori alge, možete koristiti za pravljenje sušija ili različitih rolnica. Vrlo često se kombinuju sa pirinčem, ali se i dinstaju sa soja sosom kako bi omekšale.

Na našem tržištu možete pronaći sušene alge u komadu, ali i one u praškastoj formi.