Ako se trudite da poboljštate svoj način ishrane, sigurno već znate da je toliko hvaljena kurkuma u stanju da oporavi ceo organizam.

Ona je vekovima vodeća biljka u ajurvedskoj medicini i predstavlja mnogo više od aromatičnog začina. Čudesan koren koji nam je priroda podarila koristi se za detoksikaciju, jačanje imuniteta, sadrži vitamine i minerale, čisti krv iima antiinflamatorna, odnosno protivupalna svojstva.

Takođe, kurkuma prema istraživanjima pozitivno deluje na opšti balans u telu, utiče povoljno na mentalno zdravlje i poboljšava zdravlje creva. Na našim prostorima kurkuma se najčešće koristi u prahu kao dodatak jelima, ali je mnogi koriste u receptu za zlatno mleko i za pripremu lekovite tinkture.

Otkrivamo vam još 3 sjajna i jednostavna načina na koja možete iskoristiti kurkumu u ishrani:

1. Napitak od kurkume

Pomešajte sok od pola limuna, 1/4 kašičice kurkume u prahu, prstohvat morske soli i 350ml vode. Sve promešajte i konzumirajte pre obroka.

kurkuma
Pexels/Karolina Grabowska 

2. Supa od kurkume

U 1l organskog bujona od povrća dodajte 1 ravnu čkašičicu kurkume. Kuvajte oko 15 minuta, pa dodajte malo crnog bibera i peršuna. Poslužite i uživajte u intezivnom ukusu punog zdravlja.

3. Smuti od kurkume

U blender sipajte 2 kašike ljuspica kokosa, smrznuti mango ili ananas (1 ipo šolja), pola šolje bademovog ili kokosovog mleka, 1 kašičicu kurkume u prahu, 1 kašičicu čia semenki i prstohvat crnog bibera. Mutite sve sastojke dok ne dobijete jedinstvenu smesu i uživajte u slatkom napitku punom hranljivih sastojaka.

Pored ovih recepata, možete napraviti poznati lek od kurkume i meda koji se uzima svakog jutra kao prirodan antibiotik. Kurkuma nije samo čarobni prah zdravlja, već i lepote, pa od nje prema tradicionalnoj indijskoj recepturi možete napraviti masku za kosu, masku za lice i piling.

Izvor: sensa.mondo.rs