Termin je nastao pre više od decenije označavajući osobe koje se većinu vremena hrane po vegetarijanskim načelima, ali povremeno posegnu za mesom bilo iz socijalnih i kulturnih razloga ili pak zbog zadovoljavanja nutritivnih potreba. Budući da je fleksibilnost u samom temelju fleksitarijanstva nije strogo definirano koliko puta nedeljno su dozvoljeni izleti u vidu mesa, bitno je samo da je ishrana većinom temeljena na biljnim namirnicama, a da meso čini prilog.

Fleksitarijanska ishrana se bazira na sledećim namirnicama: 

  • tzv. „novom mesu“ koje uključuje tofu, soju, mahunarke, orašaste plodove, semenke, jaja (preporuka je što manje unositi životinjske proteine, a što više biljne)
  • voću i povrću
  • celovitim žitaricama
  • mlečnim proizvodima (po mogućnosti s manjim procentom masnoća)
  • začinima, zaslađivačima (izbegavati šećer).

Za razliku od fleksitarijanaca, vegetarijanci nikad neće na svoj jelovnik uvrstiti crveno meso u bilo kom obliku.

Za razliku od fleksitarijanaca, vegetarijanci nikad neće na svoj jelovnik uvrstiti crveno meso u bilo kom obliku.
unsplash/carly jayne 

Tipičan primer jelovnika


Doručak

• Parče hleba od elovitih žitarica s posnim sirom (po želji dodati crvene paprike i vlašca) i svežom paprikom


Međuobrok
• 1 jabuka


Ručak

• vegetarijanski burger (pecivo od celovitih žitarica, seitan odrezak, tofu majonez, nekoliko listova zelene salate)
• komad sezonskog voća


Međuobrok
• Šaka orašastih plodova

Večera

• povrće u woku s tofuom: mešano povrće po želji brzo prženo u woku na 2 kašičice ulja s kockicama tofua , semenkama sezama i dodatkom đumbira
• 1 šoljica kuvanog smeđeg pirinča

Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanstvo može poslužiti i kao kvalitetna dijeta za mršavljenje, pa je odličan izbor za one sa suvišnim kilogramima, te za održavanje idealne telesne mase.

Kada je reč o fleksitarijanskoj redukcijskoj dijeti, preporučeni dnevni kalorijski unos kreće se oko 1500 kcal, što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje takvog načina ishrane.

Dijeta je podeljena u 3 glavna obroka i dva međuobroka. Pritom je važno pratiti osnovno pravilo u kojem je meso tek maleni dio obroka, a jelovnik se, pak, temelji na biljnim namirnicama

Glavna ideja ove dijete je da ne treba ići u ekstreme izbacujući grupe namirnice iz ishrane jer zdrava prehrana može biti fleksibilna. Upravo zahvaljujući fleksibilnosti i zdravorazumskom pristupu mršavljenju, fleksitarijansku dijetu je časopis U.S. News & World Report's uvrstio na svoju listu najboljih dijeta za 2018. godinu. Na popisu najboljih dijeta fleksitarijanska dijeta se našla na 3. mestu, dok na listi najboljih dijeta na biljnoj bazi, zauzima cenjeno 2. mesto, odmah iza mediteranske dijete.

Prednosti za zdravlje fleksitarijanske ishrane

Zdravstvene prednosti vegetarijanske prehrane, osobito na srce i krvne žile su dobro dokumentirane, a slične učinke može polučiti i fleksitarijanstvo . Prema nekim istraživanjima, fleksitarijanci teže 15 % manje od svejeda, imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, te prosječno žive 3,5 godina duže. Razlozi tome su vrlo jednostavni. Prehrana temeljena na biljnim namirnicama, naime, osigurava obilje vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija te je siromašna zasićenim masnoćama i kolesterom, što sve pogoduje zdravlju srca i krvožilja, ali i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, čak i karcinoma. Budući da su u fleksitarijanstvu zastupljene sve namirnice rizik od prehrambenih deficita kakav prati restriktivne oblike vegetarijanstva je minimalan.

Nedostaci dijete

Dijeta neće zadovoljiti apetite mesoljubaca.