Pored toga što kečap poseduje praktično dijametralno različit ukus od klasično pardajz sosa, a pogotovo od pelata čija je osnova upravo sos ili sok od paradajza, kečap je zbog svojih sastojaka prilično nezdrav.
Sok od paradjza i paradajz kao biljka generalno, bogat je izvor magenizijuma, te vitaminama A,C, B3 i B6, ali i gvožđa i kalcijuma, što čašu ovog soka (koji inače po čaši sadrži svega 60 kalorija) svrstava u idealnu užinu, zamenski obrok, pa čak i doručak i večeru.
Recept za sok od kuvanog paradajza:
Sastojci:
6 kg paradajza (pre čišćenja)
2 kašike soli
4 kašike šećera
Priprema:
Paradajz dobro operite, te očistite i isecite na komade.
Sameljite i mašinicom za mlevenje paradajza i procedite u specijalnoj cedaljki.
Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte.
Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta.
Flaše zagrejte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa.
Vruć paradajz sipajte u vruće flaše.
Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač.
Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.
Dodatak za pelat sos:
Odvojte u drugu posudu količinu paradajz soka od koga želite da napravite pelat sos i dodajete u nju sveže iseckan bosiljak, majčinu dušicu, origano, te po ukusu so i biber.
Provedite vikend u Muzeju savremene umetnosti: Očekuje vas besplatan ulaz i vođenje izložbe o Mileni Pavlović Barili
Make-up trik sa olovkom za oči koji će ih vizuelno istaći: Isprobajte 'sandwich' tehniku
Meghan Markle i princ Harry već su proslavili Valentine's Day: Kako je izgledao njihov "triple-date" u Kanadi?
Ljubavni horoskop za 14. februar: Otkrijte koji znakovi će za Dan zaljubljenih sijati najsjajnije
Obuća u ovoj boji preuzima tron: Saznajte koju nijansu dizajneri predlažu umesto crne za proleće 2025.