Pored toga što kečap poseduje praktično dijametralno različit ukus od klasično pardajz sosa, a pogotovo od pelata čija je osnova upravo sos ili sok od paradajza, kečap je zbog svojih sastojaka prilično nezdrav.

Sok od paradjza i paradajz kao biljka generalno, bogat je izvor magenizijuma, te vitaminama A,C, B3 i B6, ali i gvožđa i kalcijuma, što čašu ovog soka (koji inače po čaši sadrži svega 60 kalorija) svrstava u idealnu užinu, zamenski obrok, pa čak i doručak i večeru.

Recept za sok od kuvanog paradajza:

Sastojci:

6 kg paradajza (pre čišćenja)

2 kašike soli

4 kašike šećera

Priprema:

Paradajz dobro operite, te očistite i isecite na komade.

Sameljite i mašinicom za mlevenje paradajza i procedite u specijalnoj cedaljki.

Sipajte u šerpu, dodajte so i šećer i kuvajte.

Kad provri, kuvajte još 10-15 minuta.

Flaše zagrejte u rerni, 10 minuta na 100 Celzijusa.

Vruć paradajz sipajte u vruće flaše.

Na svaku flašu stavite parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnite gumicom i stavite zatvarač.

Flaše uvijte u peškir i ostavite 24 sata da se tako ohlade.

Dodatak za pelat sos:

Odvojte u drugu posudu količinu paradajz soka od koga želite da napravite pelat sos i dodajete u nju sveže iseckan bosiljak, majčinu dušicu, origano, te po ukusu so i biber.