Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima.

Zdravstvene prednosti palente

Palenta u svom sastavu ima prirodne masti, odnosno karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.

Kukuruz sadrži i veliku količinu fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedna od prednosti koja je zabeležena kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidantno na celokupan organizam, ne samo na creva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima. Palenta će sprečiti i pojavljivanje viška kilograma.

Kako se pravilno sprema palenta?

  • U lonac stavite 3 i po šolje vode.
  • Nakon toga, dodajte malo ulja i prstohvat soli.
  • Kada sve to provri, temperaturu smanjite na minimum i sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente uz konstantno mešanje.

Upotreba:

Preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Nećete pogrešiti ako dodate i omiljene semenke ili povrće.

shutterstock_1706669212
Shutterstock 

Izvor: novosti.rs