Zaboravili smo na prirodne i jednostavne deserte, pa bez brašna i mleka, više i ne znamo da spremimo poslasticu.

Dolazak zime znači da nam je zdravih namirnica, vitamina i hranljivih materija potrebnije više nego ikada pre. 

Obratite pažnju na ishranu u hladnim danima, čuvajte imunitet, a kada poželite nešto slatko - spremite zdravi dezert od ove 3 namirnice:

Bundeva

Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, umesto tableta, osoba koja je neraspoložena pojede krišku kuvane ili pečene bundeve, savetuju narodni lekari. U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, sprečava anksioznost i pojavu depresije.

Med

Da biste bili zdravi, med treba da jedete pomalo svaki dan. Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata, što znači da je savršena hrana.

Orasi

Ako želite da vam deca budu zdrava i čila, neka svaki dan jedu po šaku oraha. U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa. Konzumiranjem 30 – 50g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Sastojci: Pečena bundeva (može i kuvana), med i orasi (po želji može da se doda i cimet).

Priprema: Ispecite bundevu, a onda je iseckajte, prelijte medom i orasima. Poslužite detetu kao vrhunsku poslasticu.