Nismo sigurni da postoji neko sa pristupom internetu ko trenutno nije bio upoznat sa lavinom mimova i komentara koje je izazvao Barbie filmGrete Gerwig, sa Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. 

S obzirom na Gretin subverzivan, gotovo alternativan i indie pristup filmu, Barbie je za ovu glumicu, rediteljku i dramaturškinju ozbiljan tematski odmak, ali i neočekivan komercijalan poduhvat. 

U nastavku saznajte kojih 5 filmova Grete Gerwig treba da pogledate nakon Barbie - bilo da je ona ispred ili iza kamere.

1. Frances Ha

Gerwigova blista u ovom kultnom filmu koji je napisala sa svojim mužem Noahom Baumbachom. Naime, u njemu ona i igra Frances, potištenu plesačicu iz Njujorka koja pokušava da postane profesionalac i koja se bori da se održi na površini od skoro plimnog talasa nesreće koja joj se dešava. Nezaposlean, praktično beskućnica, bez prijatelja, Frencis oličava sva osećanja usamljenosti, ali i nezavisnosti i samouverenog suočavanja sa životom. 

2. Lady Bird

Lady Bird je njen rediteljski debi i majstorski prikaz kako ispričati priču u kojoj se ništa i sve dešava odjednom. Kao i uvek, Soarise Ronan donosi veličanstvenu glavnu ulogu same Lady Bird, sa svom grozničavom strasti, besom, pobunom i strahovima tinejdžerke na pragu zrelih godina. Prisećamo se kako je to ostati slomljenog srca, ali i svih drugih jeza adolescencije poput napetog odnosa sa majkom. Dodatni razlog za gledanje? Timothee Chalamet kao jedan od uloga. 

3. 20th Century Women

Sporo sagorevanje i intiman portret moderne žene, 20th Century Women prikazuje tri generacije kasnih 70-ih: odlučnu samohranu majku Dorotheu, slobodoumnu umetnicu Abbie i njihovu komšinicu tinejdžerku Julie. Kroz njihove priče istražujemo dubok gubitak, dinamiku porodice i rasprave o smrti, seksu i ranjivosti. Obavezno za gledanje.

4. Isle of Dogs

Kada mladi dečak stigne na ostrvo pasa u potrazi za svojim voljenim ljubimcem, on traži pomoć grupe šarenih pasa da ga prate na njegovom putovanju. Nežan i očaravajući film Wesa Andersona sa mnoštvom velikih glumačkih imena poput Georga Clooneya i Scarlett Johnasson.

5. Little Women

Čini se kao da iznova i iznova viđamo sestre March na velikim i malim ekranima jer je njihova priča toliko puta ekranizovana. Međutim, Gretina režija knjige Louise May Alcott posebna je na mnogo načina, naročito po svojoj sposobnosti da ubedljivo iznese univerzalno ljudske stavove o slobodi, ljubavi i njenom kontrapunktu, žrtvovanju.

Izvor: ELLE/T.Đ.