I ovog Dana zaljubljenih, kao i svih drugih, biramo da praznik ljubavi provedemo prema sopstvenim pravilima. Ljubav? Da, ali prava i beskompromisna. Pokloni? Zašto da ne, ali kupujemo ih i našim najbližim prijateljicama i koleginicama. Dobar osećaj? Uvek, ali onaj kroz proizilazi iz iskrenosti i otvorenosti, kako prema partneru, tako i prema sebi.

Sada kada smo napravili mini rekapitulaciju smernica za 14. februar, prelazimo na nađu omiljenu umetničku sekciju - filmove. One prave, koji ne traju poput jedne epizode Netflixove serije, već imaju svoju priču i poentu koju ćete sagledati ukoliko u ovom užurbanom digitalnom vremenu imate dovoljno trenutaka slobode (i koncentracije) da ih odgledate bez prekidanja i ometanja zvuka notifikacija. Upravo je večeras jedan od takvih trenutaka - zvanično proglašavamo početak mini vikenda dok započinjemo uživanje jednom dobrom dozom selfcarea.

Bilo da ste raspoloženi za romantičnu priču iz viktorijanskog doba, enemies-to-lovers preokrete, stranstvene afere, ali i komplikovane odnose: we got you covered. U nastavku smo izdvojili deset romantičnih filmova u kojima ćete pronaći i must-see klasike, ali i novije naslove koji su vam (možda) promakli. Krenimo redom!

Love Again (2023)

Kada Mira (Priyanka Chopra) izgubi svog verenika u tragičnoj nesreći, provodi dve godine slanjem poruka na njegov stari broj. Ona ne shvata da novi vlasnik telefona počinje da prima njene poruke i planira da otkrije ko stoji iza pomenutih poruka. U filmu igra i Celine Dion, uz neizostavni soundtrack koji će dirnuti čak i one koji sebe ne smatraju romantičnim.

Emily (2022)

Film prati život književne junakinje Emilije Bronte, buntovnice koja je u stalnoj borbi i u svađama sa sestrama Charlotte (Alexandra Dowling) i Anne (Amelia Gething), dok istovremeno razvija romansu sa Williamom Weightmanom (Oliver Jackson-Cohen). Idealan za ljubitelje viktorijanskih romana.

Malcolm & Marie (2021)

Ovo je definitivno jedan od naših omiljenih filmova iz 2021. Zendaya i John David Washington su jedini glumci koje ćete videti na ekranu u ovom filmu. Radnja se odvija tokom jedne noći nakon što par vrati kući s premijere filma. Uslediće velika i eksplozivna svađa o njihovom odnosu i iako možda ne zvuči romantično, pogledajte film do kraja kako bi vas razuverio.

Eat, Pray, Love (2010)

Ova priča je jednako posvećena odnosu sa nama samima kao i romantičnoj partnerskoj ljubavi. Ipak, priča Julie Roberts i Javiera Bardema ima posebno mesto u našim srcima. Inspirativni film o samopronalaženju i promeni životnog kursa jedan je od onih kojima se često vraćamo.

Pride & Prejudice (2005)

Keira Knightley i Matthew Macfadyen su Elizabeth Bennett i Mr. Darcy u sjajnoj adaptaciji priče Jane Austen koju je režirao Joe Wright. Njihova hemija plamsa kroz ekran, bilo da je reč o priznanju ljubavi pod kišom ili tek suptilnom dodirivanju ruku.

Love & Basketball (2000)

Sanaa Lathan i Omar Epps su nezaboravan duo kao Monica i Quincy, dva prijatelja iz detinjstva zaljubljena u košarku, a na kraju - i jedno u drugo. Klasik iz 2000-ih rediteljke Gina Prince-Bythewood prati njih dvoje kroz godine kako odrastaju i udaljavaju se, ali se na kraju ponovno pronalaze.

Me Before You (2016)

Ako ste fan knjiga Jojo Moyes, već znate šta možete očekivati... U filmu ćete videti Emiliju Clarke i Sama Claflina kako oživljavaju Luisu i Vila u ovom toplom, divnom i srceparajućem romantičnom filmu. Iako je uglavnom reč o sestrinstvu (što samo po sebi predstavlja poseban i lep odnos), kroz Greta Gerwig-ovu adaptaciju klasičnog romana iz 2016. godine prolazi nekoliko ljubavnih priča i trouglova.

Star Is Born (2018)

Film koji je privukao puno pažnje kada je izašao 2018. godine i bio konkurent tokom cele sezone nagrada 2019. godine. Ako još uvek niste, sada je pravi trenutak da ispratite filmski odnos između Lady Gage i Bradleya Coopera (o kojem se još dugo nakon premijere govorilo) u filmu A Star Is Born.

Notting Hill (1999)

Radnja filma prati Williama Thackera, vlasnika male knjižare u londonskom kvartu Notting Hill i Annu Scott, svetski poznatu filmsku zvezdu koju tumači Julia Roberts, koja ulazi u Willijevu prodavnicu. Poznat po svojoj jedinstvenoj kombinaciji romantike, humora i izvanrednih glumačkih izvedbi. Centralna scena, u kojoj Anna izgovara rečenicu "Samo sam devojka koja stoji ispred momka i pita ga da li je voli", postala je jedna od najprepoznatljivijih i najcitiranijih u svetu romantičnih filmova.

Before Sunrise (1995)

Turista iz Amerike Jesse (Ethan Hawke) i studentkinja iz Francuske, Celine (Julie Delpy) započinju razgovor u toku vožnje vozom - varnice se odmah osećaju i on je poziva da provede dan s njim u Beču. Reditelj Richard Linklater zna kako da manipuliše vremenom, i u ovom kultnom filmu istražuje vrtlog ljubavi koja ima " rok trajanja". Naravno, obožavaoci znaju da ovde ipak nije kraj; trilogija se nastavlja sa Before Sunset i Before Midnight.

Izvor: ELLE/N.K.